Önvezető kisautók szállítják ki az interneten vásárolt árucikkeket Kelet-Kínában

Vezető nélküli, ötödik generációs (5G) technológiával funkcionáló gépjárműveket állítottak szolgálatba Kelet-Kínában az internetes rendelések gördülékenyebb kézbesítésére – olvasható egy cikkben.

A távol-keleti állam keleti részén van Csiangszu tartomány székhelyén, Nankingban a múlt hétvégén kezdték meg működésüket a csaknem fél méter magas, fehér kisautók a Suning kínai e-kereskedelemmel foglalatoskodó óriásvállalat egyik helyi leányvállalatának szolgálatában.

Az önvezető kisautókba helyezett árucikkekhez a megrendelő egy különleges jelszó segédkezésével juthat hozzá, amit azután kap meg, hogy a bepakolt jármű útnak indul. A megadott címre érve a kisautó üzenetben értesíti a vásárlót.

Ling Jün-fej, a Suninghoz logisztikai kutatóintézetének vezetője közölte: az önvezető kézbesítő jármű egy 2018 áprilisa óta funkcionáló, hasonló gépjármű tovább fejlesztett variánsa. A korszerűsítéseknek hála a kisautó vezetési teljesítménye nagy mértékben javult: képes magától értelmezni a közlekedési lámpák jelzéseit, érzékelni és elkerülni a 100 méteren belül található akadályokat. Az átlagsebességét is növelni tudták, ami mindent összevetve óránkénti 8 és 15 kilométer közt alakul – tette hozzá Ling.

Az önvezető kisautók helyzetét egy vezérlőközpontban figyelik folytonosan, ha mindazonáltal egy jármű valamilyen problémába ütközik vagy túl hosszú időre leáll, figyelmeztetést küld a centrum technikusainak, akik szükség során kézi irányításra átállítva keresztül tudják venni a vezérlést a gépjárműk felett – indokolta, kiemelve: az 5G adta nagyobb sávszélességnek és alacsony késleltetésnek betudhatóan a járműveket kézi vezérléssel félre lehet állítani az útról, ezután a bonyodalom kiküszöbölése után újra vissza lehet őket kapcsolni automata működésre.

Az elkövetkezendő időszakokban a vezérlőközpontból több száz önvezető gépjárműt tudnak ezután irányítani és összetettebb helyzetekben is alkalmazhatják őket – mondta Ling, példaként említve a liftekkel és az portákkal való interakciót.

mti