Szaúd-Arábia tiszta energiával funkcionáló, autóktól és utaktól mentes futurisztikus települést épít a sivatagban

Tiszta energiával funkcionáló, autóktól és utaktól mentes, futurisztikus települést épít a sivatagban 2024-re Szaúd-Arábia, a Föld legnagyobb olajexportőre – jelentette még januárban a helyi televízió élő adásában a trónörökös.

A készülő „ökovárosról” írt a Daily Mail Online című brit lap. A cikk alapján Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi trónörökös ismertetése alapján, a Neom titulussal rendelkező projektnek a The Line (A Vonal) lenne az első része egy 168 kilométer hosszú központi gerincen, melynek mentén helyezkednek el ezután a különféle városrészek.

A Neom a görög neosz, azaz új és a musztakbal, azaz arabul jövő szó kombinációjaként született. A terv része annak az ambiciózus elképzelésnek, melynek célkitűzése, hogy Szaúd-Arábia függetlenné váljon a kőolajtól, és az országot a Szilícium-völgyhöz hasonló technológiai központtá alakítsák át, míg településeket, kutatóközpontokat, tanítási zónákat és turisztikai látványosságokat is magában foglal.

„A Neom az emberi fejlődés gyorsítója és vízió arról, hogyan nézhet ki egy új jövő” – olvasható egy januári közleményben.

A tervek közt megjelennek repülő dróntaxik, Jurassic Park stílusú vidámpark robotdinoszauruszokkal, és Michelin-csillagos vendéglők – írja a The Wall Street Journal című amerikai lap.

A bolygó legnagyobb szén-dioxid-mentes rendszereként emlegetett, 16 városrészből álló metropolisz szélerőművekre, napenergiára és olyan csúcstechnológiára támaszkodna, amely a vizet oxigénné és hidrogénné formálja üzemanyagként.

A Neom megvalósítása 500 milliárd dollárra rúghat, és a település csaknem 26 ezer négyzetkilométert foglalna el Szaúd-Arábia Tabúk tartományában, közel Jordánia és Egyiptom határához.

A buldózerek már megkezdték a térség kialakítását, az alagutak ásását, hogy a település három szintjét – a gyalogosoknak szánt felszíni területet, emellett két földalatti réteget a közlekedés és az infrastruktúra részére – kialakítsák.

Az északnyugat-szaúd-arábiai hegyektől a Vörös-tengerig terjedő közösségekben összesen akár 1 millió ember is élhet ezután, akit gyors közlekedési készülékek és „autonóm mobilitási megoldások kötnek össze” – olvasható az említett közleményben.

Az iskolák, vendéglők, boltok és másfajta célpontok ötperces sétával elérhetőek lesznek, egyetlen utazás sem tart ezután húsz 20 percnél tovább – ígérik a tervek. A lineáris forma és a földalatti infrastruktúra nyújt támogatást megőrizni a természetes táj 95 százalékát, mondják a fejlesztők. A projekt az előrejelzések alapján 380 000 új munkahelyet hoz létre, és 2030-ig nagyjából 48 milliárd dollárral növeli ezt követően a szaúd-arábiai GDP-t.

A projekt vezetője, Nadhmi Al-Naszr a Bloomberg amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy ez gigantikus vállalkozás, és úgy becsülte, hogy a Vonal megtervezéséhez és megépítéséhez elengedhetetlen munkának még az 1 százalékát sem végezték el. Hangoztatta azt is, hogy a Neom fejlesztői kezdetben akadályokba ütköztek, mivel a mérnököknek olyan technológiákhoz kellett települést tervezniük, amelyek még nem léteznek.

Az építkezés eredendően 2021 első negyedévében kezdődött volna. Most, hogy végre elkezdődött, a Neom következő lépése az, hogy a metropoliszt „szabad zónává” nyilvánítsák, ahol más törvények érvényesek, mint Szaúd-Arábia többi részén. Al-Naszr alapján ez már 2022 első hónapjaiban megvalósulhat.

mti