4 tipp hogyan viseld el a nyári hőséget

Van, aki forrón szereti, sokan viszont valósággal szenvednek a nyári kánikulában. A tartós meleg szerfelett megviselheti az embert: ennek köszönhetően kardinális, hogy odafigyeljünk és megfelelően védekezzünk ellene. A szerencsésebbek vízparton, hűs koktélt szürcsölgetve vészelik át a hőhullámokat, ám azok se essenek kétségbe, akiknek otthonuk és a fülledt iroda közt ingázva kell túlélniük a hőséget. Íme, 4 trükk, amelyek garantáltan elviselhetőbbé teszik a forró nyári napokat:

Permetezz!

Veled is előfordult már, hogy napközben legszívesebben elmerültél volna a hűsítő tengerben? Tudtad, hogy akkor is felfrissülhetsz, ha erre épp nincs lehetőséged? Elegendő merthogy a tested stratégiai pontjait lehűtened ahhoz, hogy csökkenjen a hőérzeted. Fogj egy üres szórófejes flakont, töltsd meg vízzel, tedd egy-két órára a hűtőbe, és már jöhet is frissítő permet! A nyak, a csukló, a könyék hajlat, a boka és a térdhajlat azok a pontok a testeden, ahol a legkönnyebben kitapintható a pulzus, ezáltal ott a leghatékonyabb elkezdeni a test hűtését.

Árnyékolj és szellőztess ideális időben!

Az ablakon betűző nap pillanatok alatt felmelegítheti és valóságos szaunává alakíthatja a lakóhelyet. Ennek köszönhetően a legnagyobb forróság idejére célravezető sötétítő függönyökkel vagy redőnnyel megakadályozni, hogy besüssön a nap. A legjobb, ha világosabb színű, kívül elhelyezett árnyékolót választasz, a sötét reluxa magába szívhatja a hőt és tovább melegítheti a lakóhelyet. A szellőztetés időpontja is kulcsfontosságú: próbáld a hűvösebb, korareggeli vagy késő esti órákban kitárni az ablakot.

Vissza a középkorba

Miként a lámpa izzója, úgy az elektromos berendezések is hőt termelnek működés közben. Ennek köszönhetően a kánikulában ajánlott minimalizálni ezek használatát. Áramtalanítsd teljesen a készülékeidet, amelyeket éppen nem használsz, merthogy a legtöbb elektromos berendezés még a készenléti üzemmódban is némely mennyiségű hőt bocsát ki.

Ne félj a légkonditól!

Egy forró nyári napon nincs is annál jobb érzés, mikor belépsz egy hűvös szobába. A modern klímával ezt minden nap átélheted, amikor hazaérsz egy fárasztó nap után. Ha technikailag új klímát használsz, garantáltan kellemesek lesznek még a legforróbb nyári napok is. Egy dologra viszont ügyelj: a belső beállított hőmérséklet soha ne legyen 8 foknál alacsonyabb a kintinél, mindent összevetve elkerülheted a megfázást, és a terjedelmes hőmérséklet-különbség sem viseli meg a szervezetedet. Bár már itt a kánikula, még nem késő beszerezni a légkondicionálót, mivelhogy egy hűvösebb nyári estén vagy az ősz beköszöntével akár fűtésre is használhatjuk készülékünket.