Virágzik az indiai lótusz a szegedi egyetemi füvészkertben

Nyílik az indiai lótusz (Nelumbo nucifera) a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) füvészkertjében, a kivételes virágokat keleti hangulatot hozó programokkal köszöntik.

Az indiai lótuszok a kert büszkeségei, Közép-Európa legnagyobb állománya fedezhető fel az arborétum egyik tavában. A zöld levelek és a több száz óriási rózsaszín virág azt lehet mondani beborítja a vízfelületet, de már láthatók a később beérő makkokat magába foglaló zuhanyrózsa vagy darázsfészek formájú terméscsoportok is. A virágokat a érdeklődők – kedvező időjárás során – egészen ősz kezdetéig megcsodálhatják.

Az állomány csaknem egyidős a botanikus kerttel, az első növények az alapítás után pár esztendővel, 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay-kastély tavából kerültek Szegedre.

A legenda alapján a Buddhának életet adó növény őshazája Délkelet-Ázsia és Ausztrália, ahol csaknem az összes részét hasznosítják. A virágok a templomokat díszítik, a víz alatt az iszapban van szárakat rántva fogyasztják, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek, termését pirítva, kandírozva fogyasztják, a nagyobb leveleket mindazonáltal csomagolásra használják.

Az SZTE Füvészkertjében az indiai lótusz csúcsvirágzásához igazítva augusztus 5-én és 6-án tizedik alkalommal szervezik meg a Lótusz napokat. A 17,5 hektáros park növényritkaságai közt barangolók részére táncbemutatót szerveznek, amelyre Indiából is érkeznek művészek, és a hangfürdők, meditációs koncertek sem hiányozhatnak a programok közül.

A kíváncsiskodók mesterek vezette túrán ismerkedhetnek Ázsia növényvilágával. Jóga- és harcművészeti bemutatókkal, masszázzsal, henna- és arcfestéssel, kézműves vásárral is várják a vendégeket, akik a találkozó mandalájának elkészítésébe is bekapcsolódhatnak. A keleti kultúrához elválaszthatatlanul kapcsolódó, testi, lelki feszültségoldó módszerekről, technikákról színvonalas előadások hallhatók, és jó pár módszer a helyszínen is kipróbálható.

A látogatók bepillantást nyerhetnek a koreai, japán és kínai teázási kultúrába, hallhatnak szokásos taikobemutatót (japándob), a kínai, tibeti és indonéz tájakat ugyanakkor útibeszámolók idézik meg. A vendégek bejárhatják a lótuszos tó szigetét, megpihenhetnek teaházában, ahol az élet folytonosságát jelképező vízesés ad kellemes, nyugtató háttérzenét.

mti