A fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonásának azonnali megkezdésével elérhető a párizsi klímacél

Elérhető a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott mindenre kiterjedő hőmérsékletemelkedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozása, ha egyből megkezdődik a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása – mutatta ki egy internacionális kutatócsoport számítógépes modellezéssel.

A Leedsi Egyetem mesterei által vezetett tudóscsoport azt vizsgálta, hogyan alakul a átfogó hőmérséklet, ha a fosszilis tüzelőanyagokra alapuló infrastruktúrát elkezdték volna megszüntetni 2018 végétől.

Feltételezett forgatókönyvük alapján a fosszilis üzemanyagú erőműveket, autókat, repülőgépeket, hajókat és ipari infrastruktúrát – amelyek a átfogó szén-dioxid-kibocsátás 85 százalékért felelősek – szenet egyáltalán nem használó alternatívákkal válják fel élettartamuk végeztével, akkor, mikor is nagyobb mértékű felújításokra lenne szükségük. A forgatókönyvben a szén-dioxid-kibocsátás negyven év alatt érné el a zéró szintet.

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányuk alapján ha ez a folyamat kezdetét vette volna 2018 végén és a szén-dioxid-kibocsátás egyenes arányban kevesebb lesz, akkor 64 százalék az esély arra, hogy a teljes körű hőmérsékletemelkedést 1,5 Celsius-fok alatt lehet tartani az iparosodást megelőzős időszakhoz képest.

Kutatásunk alapján még belül vagyunk azon a határon, hogy elérjük a forgatókönyvünk által felvázolt modellt annak ellenére, hogy 2018 végén nem kezdtük el a fosszilis infrastruktúrák fokozatos felszámolását – idézte Chris Smitht, a tanulmány vezető szerzőjét a Leedsi Egyetem közleménye.

„A kivonás az összes éves késése megnehezíti a fosszilis üzemanyagok elzárását és egyre valószínűtlenebbé válik 1,5 Celsius-fok alatti hőmérsékletnövekedés tartásának lehetősége” – tette hozzá.

A szakemberek elismerték, hogy tanulmányukban nem vették figyelembe azt, ha a következő évtizedekben bármilyen nagymértékű borulás következik be a klímában, akárcsak nagymennyiségű szén-dioxid kerül a légkörbe az örökfagy birodalmának tekintélyes mértékű olvadása okán.

mti