A leglényegesebb megújuló energiaforrások

Szélenergia

A szélenergia felhasználása az egyik leggyorsabban fejlődő és az utóbbi időben a legnagyobb kapacitásbővülést elérő megújuló energiaforrás-kinyerés. A szél támogatásával termelt energia most évi 20%-kal növekszik, 9 és szerfelett felkapott Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban.

Vízenergia

A vízienergia megújuló energia, nem szennyezi a környezetet és nem termel sem szén-dioxidot, sem más üvegházhatást kiváltó gázt. A Föld vízerőműveinek összteljesítménye csaknem 715 000 MW, a Föld elektromos összteljesítményének 19%-a (2003-ban 16%-a), a megújuló energiahasznosításnak 2005-ben a 63%-a.

Napenergia

A napenergia a Földet érő napsugárzásból kinyerhető energia. Használata történhet fotovoltaikus elektromosság generálásával vagy a hőenergia felhasználásával. A napenergia használata történhet aktív módon naperőműben, napelemmel vagy napkollektorral, emellett passzív módon, akárcsak az alkotmányok tájolása hozzájárulásával elért hőmegtakarítás. Decentralizált energiatermelésre sok háztartásban használják nemzetközileg.