Audi és Hydro: partnerség a fenntartható eredetű alumínium használatáért

Az Audi e-tron beszállítói lánca mind gyakrabban fenntarthatóvá válik: az alumínium előállításával foglalatoskodó Hydro most fenntartható eredetű alumíniumot szállít a vállalatnak, amit az első tisztán elektromos Audi modell akkumulátorházának elemeihez használnak fel. Az anyagot a egész gyártási láncon át környezetbarát módon és társadalmilag elfogadott munkakörülmények közt állítják elő és dolgozzák fel. Ezt erősítette meg az Aluminium Stewardship Initiative (ASI) által kiállított „felügyeleti lánc” tanúsítvány is. Az ASI már 2018. októberében elismerte az Audi törekvéseit, akkor ezeknek az alumínium elemeknek a fenntartható módon történő összeszerelését honorálta tanúsítványával. Ez azt jelenti, hogy az Audi e-tron akkumulátorházánál felhasznált alumínium lemezek most már igazoltan felelős módon készülnek a egész gyártási láncon át, kezdve a bauxit, mint nyersanyag kibányászásával egészen az előállított végtermékig.

Mindkét partner úgy tekint a fenntarthatóságra, mint vállalati stratégiájuk kihangsúlyozott céljára és együttes törekvésük az alumínium használatából származó CO2 kibocsátás csökkentése. Az Audi célja, hogy 2025-re – a 2015-ös értékekhez viszonyítva – 30 százalékkal csökkentse a termékei egész életciklusa esetén képződő CO2 mennyiségét. Hatalmas esély rejlik a fenntartható eredetű és felelősen előállított nyersanyagok használatában.

Az ASI által kiállított tanúsítvány több eltérő műhelymunka eredménye, amelyeken az Audi és a Hydro egyesítették a CO2 csökkentés kapcsán megszerzett szakmai tudásukat. „Legkésőbb 2050-re teljesen CO2 semleges mobilitást akarunk kínálni ügyfeleinknek. Ahhoz, hogy ezt elérjük, szükségünk van egy fenntartható beszállítói láncra.” – nyilatkozta Dr. Bernd Martens, az Audi igazgatótanácsnak a beszerzés és IT területekért felelős tagja. „Ennek eléréséhez párbeszédet kezdeményeztünk partnereinkkel és velük együttműködésben a egész értéklánc mentén szeretnénk meghatározóan csökkenteni a CO2 kibocsátást.” 2018. végén az Audi útnak indított egy CO2 programot a beszerzés területén, amelyiknek keretében eddig több, mint 20, CO2 témájú workshopot tartottak az eltérő alumínium beszállítókkal.

A Hydro egyike az első alumínium gyártóknak, amely olyan fenntartható eredetű alumínium lemezeket ígér, amelyek megszerezték az ASI tanúsítványát is. „Fölöttébb büszkék vagyunk rá, hogy az ASI által minősített alumíniumot szállíthatunk, különösképpen, hogy ezt az Audi egyik zászlóshajója, az Audi e-tron részére készíthetjük. Megszakítás nélkül dolgozunk saját amellett ügyfeleink környezeti hatásának csökkentésén.” – nyilatkozta Einar Glomnes, a Hydro ügyvezető alelnöke. „Lényeges mérföldkő ez a stratégiánkban, amelyiknek centrális alkotója, hogy az ügyfeleink dokumentáltan olyan alumínium termékeket kínálhassanak, amelyek a egész értéklánc mentén felelős módon készültek.”

Az ASI olyat környezeti, társadalmi és gazdaságetikai kritériumokat fogalmaz meg, amelyek végigkísérik a folyamat minden szakaszát, kezdve a bauxit, mint nyersanyag kibányászásával a feldolgozás, a gyártás folyamatán át egészen az alumínium újrahasznosításáig. Értékelésükben megjelenik példaként, hogy az adott társaság a források megóvásával kezelje az anyagot, átfogó életciklus analízist készítsen és termékeinek megalkotásakor már a tervezés alatt vegye figyelembe azok későbbi javítási és újrahasznosítási lehetőségeit.