Épületautomatizálás a komfortos klíma alapja

Az épületautomatizálás az épített környezet kényelme biztosításának és az üzemeltetési ráfordítások optimalizálásának szakterülete. Eszközei a – napjainkban már már-már csupán digitális, önálló és számítógépekkel kommunikáló – szabályozókészülékek, nagyobb épületeknél digitális alállomásokból, lokális szabályozók vezetékes vagy vezeték nélküli hálózatából, szerverekből és munkaállomásokból felépített épületirányító rendszerek (Building Management System – BMS). Az épületirányító rendszerek feladata, hogy a gépészeti (köztük a vízellátás, fűtés/hűtés, szellőztetés és légkondicionálás), biztonsági, tűz- és árvédelmi, világító (és vészvilágító), stb. rendszereket, berendezéseket ellenőrizzék és önvezérelten irányítsák. Okos épületről beszélünk, ha épületirányító rendszerét úgy formálták ki, hogy az széles körben információkat gyűjt és ezekre építve alkalmas tetszőleges önműködő eljárás beprogramozására, ezek ellenőrzését lehetővé tévő automata mérési jegyzőkönyvek (grafikonok, elemzések) elkészítésére.

Az épületautomatika rendszerek szenzorok támogatásával érzékelik a környezetükből származó információkat, ezeket feldolgozzák és a kapott adatok alapján önvezérelten hoznak önálló döntéseket. Ezek a hálózatok felügyelik, befolyásolják és irányítják az épületekben zajló komplex technológiai folyamatokat.

Az épületautomatizáló rendszerek alapfunkciói közé sorolható, hogy az létesítmények belső hőmérsékletét egy megadott tartományban tartsák, megvilágítsák a helyiségeket, ha éppen tartózkodik bennük valaki, figyeljék a lehetőség szerinti meghibásodásokat az eltérő rendszerekben, azonfelül a karbantartásért felelős személyeket értesítsék üzemzavar során (példának okáért e-mailben vagy SMS-ben). Az épületautomatizálás hozzájárulásával csökkenthetőek az ház energia- és karbantartási költségei a szabályozatlan épületekhez képest. A rendszerek üzemeltetését többnyire a megspórolt energia és költségek által fedezik. A felhasznált energia mennyiségének csökkentése mellett az automatizáló rendszereknek tekintélyes funkció jut az alkotmány kedvező komfortszintjének biztosításában is.

Az automatizált épületeket gyakran nevezik nagy tudású épületeknek, „okosépületeknek” vagy (lakóházak során) okos otthonoknak. Okos, azaz automatizált épületté tehető gyakorlatilag bármely létesítmény (példaként irodaház, bevásárlóközpont, ipari vagy sportcsarnokok, szerény lakóépületek stb.), amelyiknek elektromos berendezései képesek arra, hogy kommunikáljanak egymással és egy központi egységgel.

A korszerű zöld toronyházakat már azt lehet mondani kivétel nélkül épületautomatizáló rendszerekkel közösen tervezik, hogy ezáltal takarékoskodjanak az energiával, vízzel és levegővel. Az épületautomatizáló rendszerek egyik alapfunkciója, hogy az elektromos berendezéseket elvárásoknak megfelelően üzemeltetik, a külvilágtól elzárt objektumok során ugyanakkor folytonosan ellenőrzik a szellőzést és a belső páratartalmat. A zöld épületekben jellemzően a lehető legtöbb kis energiaigényű egyenáramos készüléket használnak, amelyeket az elektromos hálózattal Ethernet kapcsolaton át integrálnak. Többnyire még a passzívházként megtervezett épületeknek is – amelyek egyébként nem használnak hálózati energiát – szükségük van valamilyen automatizáló rendszerre, hogy a hő tárolását, az árnyékolást, a szellőzést és az elektromos készülékek működtetését szabályozzák.

Okos létesítmények

A szokásos, jellemzően lakóházaknál, szállodáknál, irodaépületeknél és egyéb, hasonló célú házak tekintetében alkalmazott rendszerek egyszerűbbek az ipari automatizáló rendszereknél, mivel kevesebb folyamatot kell felügyelniük.

Az ilyen rendszerek jellemzően a hőmérsékletet és a fényviszonyokat szabályozzák mindenekelőtt. Mindent összevetve a rendszer hatáskörébe tartozhat a szellőzés, fűtés, légkondicionálás, világítás, sötétítők és árnyékolók irányítása, emellett a biztonsági és megfigyelőrendszerek valós idejű felügyelete is.

Az automatizált nagy tudású épületrendszerek célja többnyire a komfort és kényelem megteremtése, a jó ár-érték arányosság és a biztonság biztosítása.

Ipari épületautomatizálás

Az ipari létesítmények tekintetében az automatizáló rendszernek komplexebb technológiai folyamatokat kell szabályoznia és ellenőriznie, mint egy lakóépület vagy akár irodaház tekintetében. Olyan kivételes gépészeti igényekre kell ilyenkor tekintettel lenni, akárcsak a beléptetés-vezérlés (más néven zsilipelés), térnyomás szabályozás, de szükség lehet az eltérő helyiségek nyomástartásának kontrollásására, a tisztahelyiségek beléptetésének ellenőrzésére és a technológiai hűtőrendszer irányítására is.