Felfrissülés klíma nélkül?

Magas-Tátra hófödte hegycsúcsai felülről

Magas-Tátra hófödte hegycsúcsai felülről

Nem szeretem a kánikulát, de imádom a vízpartot. Persze ott is kánikula van. Még árnyékban is. De legalább a víz lehűt rendesen. Természetesen, amikor kijövök a vízből, megint ott a kánikula, mehetek vissza hűsölni. Aztán megint ki, majd vissza. És ez így tart egészen estig. Aztán másnap kezdődik előröl.

Ettől egy kicsivel jobb megoldásnak tartom a hegymászást. „Na, ennek agyára ment a meleg” – gondolhatják, de én komolyan beszélek. Naná, hogy nem a Gödöllői dombság buckáira gondolok, de még csak nem is a Mátra emelkedőire. Ott ugyanaz a kánikula fogad, mint máshol. Én a Magas-Tátra szikláit javaslom.

A Magas-Tátra

A Magas-Tátra a Kárpátok legmagasabb hegyvonulata. Közel 800 km2-nyi területen fekszik Szlovákia északi, illetve Lengyelország déli részén. Nem ritka a 2500 m feletti hegycsúcs, és ezek között is a Gerlachfalvi-csúcs emelkedik ki a legjobban a maga 2655 méterével.

Éghajlatát tekintve fontos megemlíteni, hogy nyáron 13–15 °C között ingadozik a sokévi átlaghőmérséklet. Éppen ezért, aki az itteni kánikulából szándékozik elmenni a hűvösbe, erősen javasolt a meleg ruházat bepakolása. Szintén lényeges szempont a hűvösebb éghajlat után vágyakozóknak, hogy a Magas-Tátrában szinte minden nap előfordulnak kisebb-nagyobb esők, záporok, zivatarok. Az esőkabát és a vízálló lábbeli is létkérdés tehát.

A Magas-Tátra kiváló lehetőséget kínál a kánikulában puhára izzadt testünk felfrissítésre. A hegymászáshoz sokszor ideális időjárási viszonyok mellett az ember nem csak felfrissül, de még az egészsége érdekében is tesz egy apró lépést. A hegyekben a levegő kristálytiszta és hűvös, ráadásul a környék tele van érdekes látnivalókkal.

Menedékház a Magas-Tátra sziklái között

Menedékház a Magas-Tátra sziklái között

Budapestről autóval pár óra alatt elérhető a Magas-Tátra, de természetesen használhatjuk a tömegközlekedést is. A hegység lábánál fekvő települések tömegével kínálják az olcsó vagy éppen kiváló színvonalú szállásokat. Több helyen is felvonók segítik a turistákat, hiszen a Magas-Tátra nagy kiterjedése miatt nem ritka az akár 40-50 óra alatt teljesíthető turistaút sem. Persze ehhez jobban fel kell készülni, de a hegység kisebb kiruccanások, pár órás séták eszményi célpontja lehet.

Szóval, ha van pár szabad napom, és a meteorológusok megint meghosszabbítják a hőségriadót, megnyugvással tölt el a gondolat, hogy a Magas-Tátra itt van a szomszédban és hűs, ragyogóan tiszta levegőjével csakis rám vár.