Spóroljon! – Gazdaságos fűtés klímával

Bejegyzés dátuma: Szerző:

Szeret takarékoskodni? Nem szereti a felesleges berendezéseket?

Akkor Ön is örülni fog, hogy a ma használatos klíma készülékek a nyári hűtő üzemmód mellett képesek az átmeneti időszakokban, illetve télen fűteni is. A gazdaságos fűtés klímával egyszerűen, a modern és minőségi megoldások keretében történhet.

Ma már olcsó az elektromos klíma-fűtés?

Gyorsan elérhető a komfortos hőmérséklet a gazdaságos klímafűtés segítségével

Gyorsan elérhető a komfortos hőmérséklet a gazdaságos klímafűtés segítségével

Nem kell meglepődni, hiszen az elektromos berendezések már régóta képesek a levegő felfűtésére. Nagy előnyük, hogy a fűtés nem jár szennyezőanyagok (pl. füst) kibocsátásával és különleges, előre kiépített épületelemek (pl. kémény) vagy más kiegészítőkre sincs szükség. Az elektromos fűtőberendezést mindössze a hálózathoz kell csatlakoztatni és bekapcsolni. Pár percen belül már érezhető is melegítő hatásuk, ellentétben más megoldásokkal (pl. padlófűtés), ahol akár órákat is várni kell a meleg érzet kialakulására.

Persze egyből felmerülhet a kérdés, hogy mennyivel drágább a fűtés klímával, mint a hagyományos módszerekkel, hiszen a köztudatban az él, hogy az elektromos fűtőberendezések üzemeltetése a legdrágább. Ez így is van, de csak akkor, ha régebbi berendezésekről beszélünk. A modern és minőségi téren kifogástalan új klíma készülékek gazdaságos fűtésre is képesek. Főleg az inverteres klíma megoldások.

Szóval az elektromos fűtőberendezések felszerelése gyors, és üzemeltetésük egyszerű. A gazdaságos fűtés klímával is elérhető, ráadásul adott a lehetőség, hiszen a nyári kánikula miatt mindenképpen fel kell szereltetni. Érdemes már ilyenkor előre gondolkodni, és olyan modellt választani, amely magas minőségi megoldást kínál a fűtésre is. A szavak alátámasztására álljon itt egy kis matek:

Hogyan spórolhatok negyvenezret a fűtésen?

Télen, hidegben hatékony a gazdaságos klímafűtés

Télen, hidegben hatékony a gazdaságos klímafűtés

SCOP = Szezonális fűtési hatásfok, azaz 1 kW energiából mennyi kW fűtőérték állítható elő. Ez a modern és minőségi klíma esetében 3,4-4,6, azaz ennyi kW fűtőértéket képes visszaadni egyetlen kW befektetett energiából. Minden készülék technikai paraméterei között feltünteti a gyártó.

Az egyszerűség kedvéért legyen a fűtési hő szükséglet 10 kW, és egy átlagos fűtési szezont feltételezve 1 500 óra fűtési idő. Egy egyszerű szorzással 15 000 kWh energiaigényt jelent.

A TIGÁZ aktuális kalkulátora szerint, amely 34,2 MJ/m3 (9,5 kWh/m3) fűtőértékkel számol, 1 m3 földgáz kb. 116 Ft-ba kerül. Az ELMÜ szintén aktuális ártáblázata 1 kWh normál tarifájú áramfogyasztás esetén 37,56 Ft-ot mutat. Ezek alapján: Földgáz = 12,21 Ft / kwh, elektromos áram = 37,56 Ft / kwh.

A kapott értékeket beszorozva a szükséges hőmennyiséggel, illetve a műszaki paraméterekben megadott SCOP értékkel kapjuk meg a szezonális fűtési költséget.

Földgázzal üzemeltetett gázkazán esetében = 12,21 Ft/kWh × 15 000 kWh = 183 150 Ft.

Elektromos árammal üzemeltetett inverteres klíma (pl. Fisher Heat klíma SCOP = 4,0) esetében = 37,56 Ft/kwh × (15 000 kWh / 4,0) = 140 850 Ft.

Gondolom a két érték közötti különbség egyértelműen aláhúzza a klíma fűtés gazdaságos mivoltát. Hangsúlyozni kell azonban, hogy kazán és kazán, illetve klímakészülék és klímakészülék között is nagy különbségeket tapasztalhatunk. A hatásfokot a klíma esetében konkrétan figyelembe vettük, de a gázkazán esetében nem. Ha egy régebbi kazánról beszélünk, amelynek a hatásfoka gyengébb (pl.: 90%), annak az üzemeltetési költsége is magasabb lesz a számított értéknél (>183 150 Ft). Léteznek ugyanakkor nagyon modern és akár 108% hatásfokot elérő kondenzációs kazánok, de az új számítást elvégezve (12,21×(15 000/1,08)=169 583 Ft) még mindig jelentősen drágább, mint az említett gazdaságos fűtés klímával.

Kis költséggel kiépített fűtési rendszer!

Gazdaságos klímahűtés és klímafűtés illusztrálása

Gazdaságos klímahűtés és klímafűtés illusztrálása

További különbség, hogy míg a gázkazánt alkalmazó fűtési rendszereknél meglehetősen sok épületelemet, illetve gépészeti berendezést kell megfelelően kialakítani, addig a klíma egyszerűen, aránylag kis költséggel beszerelhető. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a gazdaságos fűtés klímával a lakás nem minden részében valósítható meg egyszerűen. Hiszen a klíma kiépítésére ott van szükség, ahol fűteni (vagy hűteni) szeretnénk. Egy kisméretű mellékhelyiségbe szerelt klímafűtés azonban nem feltétlenül jelent eszményi megoldást. Ennek megoldásaként bizonyos helyeken kombinálhatjuk pl. az infra panelekkel vagy egyéb elektromos kiegészítő fűtéssel.

Mindezek tetejébe, hogy a gazdaságos fűtés klímával egy jól láthatóan alacsony költségű megoldás, kombinálhatjuk a rendszerünket napelemek felszerelésével is. (Megjegyzem, hogy véleményem szerint a napelemek megtérülési rátája még elég magas, de remélhetőleg egyre inkább csökkenni fog.)

Az elektromos készülékekkel szembeni előítéletek régi keletűek, de a fenti számításokból is egyértelműen kitűnik, hogy mára meglehetősen okafogyottá váltak. Ráadásul a minőségi kivitelű és gazdaságos üzemeltetésű modern klíma a kiépítés után kiválóan képes ellátni a hűtés, illetve a fűtés feladatát is. A gazdaságos fűtés klímával ma már valósággá vált álom! Ráadásul a fűtő rendszer mellé hűtő rendszert is kapunk “ajándékba”.

4 Replies to “Spóroljon! – Gazdaságos fűtés klímával”

 1. Simon János

  Érdeklődni szeretnék, ha a lakást -konyha, szobák- átalakítom klímafűtésre, akkor a fürdőszobába is
  tehetek klímát, vagy oda más fűtést kell alkalmazni.

  Válaszát Köszönöm

  Reply
 2. Takács Szabolcs

  Tisztelt Simon János!

  Nagyon örülök érdeklődésének, az Ön kérdése teljesen jogos és ésszerű.
  Az aránylag nagyobb terekbe javasolható a klíma, de kisebb, elválasztott helyiségekbe már nem. Ide egyéb modern kiegészítő fűtést, mint pl. az infrapanel szoktunk javasolni.
  Felhívom azonban a figyelmét arra, hogy a végleges megoldást kizárólag a hely, a berendezések és a használati szokások pontos ismeretében tudunk javasolni.
  Amennyiben hosszútávú, modern és kényelmes megoldást szeretne, kérem, keresse meg partnereinket (Klíma vásárlás / szerelés menüpont), készséggel segítenek.

  Üdvözlettel:

  Takács Szabolcs
  szerkesztő

  Reply
 3. michael richard

  Én vagyok Michael Richard, én vagyok egy engedéllyel rendelkező megbízható pénzügyi szolgáltató vállalat vezérigazgatója, amely világszerte több ügyfelünk számára pénzügyi támogatást nyújt 2% -os kamatlábbal, minimális hitelösszeggel ($ 5.000,00) és maximális hitelösszeggel (50.000.000.00 USD) 1-30 év alatt. Rugalmas hitelezési csomagjaink segítségével a hiteleket a lehető legrövidebb idő alatt feldolgozhatjuk és kölcsönadhatjuk a hitelfelvevőnek. A vállalat küldetése, hogy biztosítson olyan személyeket, együttműködő szervezeteket és cégeket, amelyek pénzügyi támogatás nélkül igényelnek fedezet nélküli kölcsönöket, és ettől eltérőek vagyunk Bankok és egyéb pénzügyi intézmények, Segítséget nyújtva a szegényeknek, a rászorulóknak és mindazoknak, akiket a bankok elutasítottak, intersted személynek

  michaelrichard073@gmail.com

  Reply
 4. albaker

  A férjemnek és nekem nagyon rossz volt a hitük, amikor mélyen belegondoltunk a pénzügyi jogászokba, hogy milyen mértékben csődöt kértünk, kevés vagy semmilyen pénzünk volt ahhoz, hogy a lányunkat emily egy kollégiumba küldjék, amit nem engedhettünk meg. Irányítjuk a fizetésnapokat (kölcsöncégeket), amelyek segítettek az olyan embereknek, mint mi, jelzáloghitel-változásokhoz. Minden cég, akivel kapcsolatba lépett, egy korábbi, 1000 dolláros és 2000 dolláros díjat akart, amit nem engedhettünk meg. Mert azt hittük, hogy nem reménykedünk abban, hogy eladjuk vagy elveszítjük otthonát a bezárásával. Aztán találkoztam egy helyi magazinnal, és a fedél egy Loan Bonding Corporation volt. A három fő lépés; 1. Ön elektronikus jelentkezést nyújt be. E-mail: albakerloanfirm@gmail.com 2. Adja meg a megfelelő azonosítási eszközt arról, hogy állampolgára személyazonosító igazolványt vagy vezetői engedélyt és bankszámlaadatait tartalmazza-e. 3. A kölcsön feldolgozása, jóváhagyása és továbbítása. A hosszú történet lerövidült, 4 százalékos fix kamattal és módosított kifizetésekkel módosították a hitelt. A diákjaiknak is megadták a lányaikat, hogy elvégezzék a kollégium teljes fizetést. Dolgoztunk Lasson kölcsönével, aki figyelmeztetett minket az egész világ fejlődéséről. minden papírmunkát, telefonhívást stb. tett. Mindent megtettek, és kapott egy kölcsönt, amit elfogadunk. Amikor elfogadom a hitel feltételeit, és elküldtem a bankom részleteit, megfizetett árat fizettem ezekért a szolgáltatásokért. Nem tudtuk volna olyan egyszerű és megfizethető árut szerezni, mint tudásunkkal az átalakulás folyamatán keresztül. Nem volt időm megköszönni, ezért KÖSZÖNÖM! Nem kérhettem volna jobb csapatot. Naprakész a refinanszírozás. A legmegfelelőbb az Ön számára, jelzáloghitel mozgatása Ha problémánk van velünk, vegye fel a kapcsolatot egy hitelintézeti társasággal. Működhetnek. Tisztelettel: Timothy és Maria Elfogadva 2017. november 22-én Columbusban, GA

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

8 + három =