Felülmúlhatatlan töltéstechnikával jelent meg Prágában a Škoda AUTO, a PRE és a Chakratec

Különösen modernizált gyorstöltő állomás próbaüzemét kezdte meg Prágában a Škoda AUTO DigiLab, amely a lendkerék-technikára épül és kétszer akkora töltőteljesítményt nyújt, mint amekkora az elektromos hálózatról válik hozzáférhetővé. A Prága-Letňany vásárterületen üzembe helyezett töltőállomás a Cseh Köztársaságban az első és nemzetközileg is mindössze a harmadik ilyen technika. Az modernizált töltéstechnika az izraeli Chakratec start-up társaság fejlesztése, amit a Škoda AUTO DigiLab Israel Ltd. fedezett fel, emellett nyert meg együttes munkára.

A Škoda AUTO a közelmúltban, az október végén Tel Avivban szervezett Smart Mobility Summit alkalmával számolt be az olyan továbbfejlesztett mobilitási startup-cégekkel és technológiai vállalkozásokkal folytatott, új partneri együttműködésekről, amelyek az autóipar részére fejlesztenek hardver- és szoftver-megoldásokat. E intézmények közé sorolható a Kinetic Power Booster feltalálója, a Chakratec is. Ez az továbbfejlesztett töltőállomás ott is biztosítja az elektromos járművek gyorstöltésű áramellátását, ahol eredendően nem áll rendelkezésre elegendő töltőteljesítmény. A töltőállomás az elektromos hálózat terhelési csúcsait felvéve lendkerekeket gyorsít fel magas fordulatszámra, mozgási energia formájában tárolva az elektromos áramot. Elektromos hajtású gépjármű csatlakoztatásakor a Kinetic Power Booster elektromos áramot szolgáltat, megduplázva az elektromos hálózat által önmagában kínált töltőteljesítményt. Az fantáziadús töltési megoldás úgyszintén korrekt példaként autókereskedések és bevásárlóközpontok részére.

Andre Wehner, a Škoda AUTO digitális igazgatója nyomatékosította: “A Chakratec vállalattal folytatott összefogás jól mutatja, hogy a Tel Aviv-i Škoda AUTO Digilab Israel Ltd. társaságunk révén hatékony felkutatással és célzott támogatással hogyan válhatnak konkrét projektekké az továbbfejlesztett elgondolások. Döntésünkkel, amellyel Prágába hoztuk a Föld harmadik Kinetic Power Booster töltőállomását, okvetlenül jelezzük, hogy következetesen dolgozunk az ügyfeleinknek az elektromos mobilitás, amellett az integrált mobilitási szolgáltatások kapcsán nyújtott kínálatunkon.”

Vojtěch Fried, a PRE elektromos mobilitási menedzsere mindent összevetve egészítette ki: “A Chakratec technikája, amely az akkumulátorhajtású elektromos járművek gyorstöltéséhez létfontosságú teljesítményt biztosítja, újabb lépés az egyéni mobilitás elektromos jövője felé. A legnagyobb prágai töltőhálózat üzemeltetőjeként egyértelmű célkitűzésünk, hogy már a kezdetektől erős partnerként kísérjük a Kinetic Power Booster bevezetését.”

Ilan-Ben David, a Chakratec cégvezetője hangoztatta még: “A Škoda AUTO és a PRE vállalatokkal folytatott összefogás mérföldkő számunkra. Állunk a kihívás elébe és készek vagyunk partnereinkkel együttesen fejleszteni az elektromos mobilitást.”

A Chakratec rendszere áramfelesleg alatt energiát tárol, míg csúcsidőben tehermentesíti a hálózatot. Az akkumulátoralapú töltőállomásoktól eltérően kapacitása mindvégig egyenletesen magas marad, ezenfelül a tisztán mechanikus Kinetic Power Booster kémiai akkumulátorcellák nélküli, különösen környezetkímélő technika. Csaknem 200 ezer gyorstöltési és kisülési ciklust biztosít, ami nagyjából húsz évi élettartamnak felel meg.

Műszakilag a töltőállomás szíve a egyedi házban, vákuumban forgó tíz lendkerék, amelyek hálózati áram csatlakoztatásakor felgyorsulnak. Jármű töltése esetén elektromos áramot termelnek, míg veszítenek fordulatszámukból. Az energiatároló egy Škoda CITIGOe iV és egy másik elektromos gépjármű egyidejű töltéséhez is elegendő, mégpedig az elektromos hálózat által kínált teljesítmény kétszeresével. A töltési folyamatot követően a forgó tömegeknek idő létfontosságú megint praktikus fordulatszámra gyorsulni, ami a 100 kilowattos prágai töltőállomáson csaknem 45 percet jelent.

Prága-Letňany gyorstöltő állomását a Pre Group üzemelteti, hivatalos üzembe helyezését az e-SALON alkalmával jelenti be a Škoda AUTO és a PRE. Az elektromos mobilitási vásárt november 14. és 17. közt Letňanyban, a Prágai Vásárközpontban rendezik.

Ebben a pillanatban az elektromos járművek vezetői a modern technika megismerése céljából díjmentesen tankolhatnak itt elektromos áramot, az üzemszerű használat árairól és a fizetési módokról később tájékoztat az üzemeltető. A tesztidőszak tapasztalataitól függően a partnerek újabb Chakratec-elven funkcionáló gyorstöltő állomások telepítését is tervezik Csehországban, amellett újabb országokban.