Klímával az allergia ellen

Az allergia képes nagyon megkeseríteni az ember mindennapjait. Közhely, de érdemes kivizsgáltatni magunkat egy allergológus szakorvossal. Íme a vizsgálódások javasolt menete:

Derítsük ki az okokat. Minden allergiának valamiféle kiváltó oka van. Érdemes ezeket szisztematikusan keresni, hiszen a szakorvos sem tudja minden esetben pontosan megállapítani. Figyeljük meg és jegyezzük fel aprólékosan azokat a helyeket, körülményeket, amikor a tünetek megjelennek.

Ha nem sikerül egyből az okok felderítése, ne csüggedjünk! Vezethetünk naplót, hogy mit, mikor, hol ettünk, ittunk, milyen gyógyszert vettünk be. Természetesen a tünetek megjelenését is pontosan jegyezzük fel, mennyi időre, mikor, hány órakor jelentkeztek a panaszok?

Allergiás tünet a vörös, viszkető, égő szem

Allergiás tünet a vörös, viszkető, égő szem

Ha ismert számunkra a kellemetlen tüneteket kiváltó allergén anyag vagy étel/ital, akkor tudatosan törekednünk kell ennek elkerülésére. Ez azonban sok esetben nehézkes, gondoljunk csak az olyan allergénekre, mint a pollenek, vagy a levegőben szálló gombák. Ilyenkor érdemes figyelemmel kísérni a pollenjelentéseket, és ha a pollenkoncentráció emelkedik tegyük meg a szükséges lépéseket. Védjük szemünket napszemüveggel, mossuk ki hideg vízzel rendszeresen, minden nap mossuk meg hajunkat is, és kerüljük az intenzív, kültéri sportokat. Lehetőség szerint a lakásunkat csak éjjel szellőztessük, és tartsuk zárva ablakunkat.

Tájékoztassuk környezetünket allergiás problémáinkról. Ezzel elejét vehetjük bizonyos allergiát kiváltó szokások alkalmazásának jelenlétünkben. Ha az allergiánk súlyosabb tüneteket is képes kiváltani, ami például eszméletvesztést is okozhat, akkor írjuk rá ezt olvashatóan és egyértelműen egy lapra, és tartsuk magunknál a személyi okmányainkkal együtt.

Tájékozódjunk a különféle hatóanyagokkal kapcsolatban, ugyanis elképzelhető, hogy az allergiánkat vagy asztmás panaszainkat némely gyógyszerek, illetve adalékanyagok erősíthetik.

Érdemes megemlíteni, hogy a minőségi, modern technikával felszerelt klíma, kiszűri a levegőből a polleneket, a gombákat és spórákat, akárcsak a szagok nagy részét. Ennek hatására a klíma képes frissé, tisztává és egészségessé varázsolni a zárt tér levegőjét, minimális szellőztetés mellett is. Ennek tükrében a klíma gyakorlati megoldást kínál bizonyos allergiában szenvedő emberek tüneteinek enyhítésére.

Bővebben, hogy a klíma hogyan segít az allergia ellen itt olvashat.