Mire kell ügyelni napozás előtt és után?

Ismét kánikula. Még a belélegzett levegő is forró. Mindenki menekül az árnyékba, a hűvös szobába, bár a fiatalok inkább a strandokon keresnek hűsítő élményeket. A meleg vizes fürdők ilyenkor felejtősek, jöjjön inkább a fedetlen hideg vizes medence és a csúszdapálya, lehetőleg minél hosszabban.

Nincs is ettől jobb nyári élmény. Annál keserűbb az esti eszmélés, hogy egy fontos teendőről megfeledkeztünk. Mégpedig a napozás közbeni fényvédelemről. A délutánra kissé húzódó bőr estére már forróságot árasztó érzékeny felület, majd éjszakára elviselhetetlenül égő és kellemetlen velejárója a feledékeny napozásnak.

Mire kell ügyelni napozás előtt és után?

Mire kell ügyelni napozás előtt és után?

Számtalanszor hangoztatják, de sokan ügyet sem vetnek rá, hogy a déli órákban kint töltött időszak nagyon veszélyes lehet a bőrre és természetesen annak hordózójára nézve. A napozás során keletkezett leégés csak az egyik, pár napos kellemetlenség. Ugyanakkor a sugárzások hatására egyes elméletek szerint a bőrrel kapcsolatos egyéb betegségek is kialakulhatnak, amelyek már komolyabb, és akár hosszabb távú kellemetlenséget is okozhatnak. Éppen ezért fontos, hogy ennek tudatában, és ennek megfelelően védjük magunkat.

Persze ne csak a napozás negatívumait emeljük ki. A napfény, a mértékkel elkövetett napozás alapvetően egészséges. A sugarak hatására fokozódik a D-vitamin termelődése, illetve a szép, természetes barnaság esztétikailag sem elhanyagolható. Ehhez azonban mindenkinek ismernie kell testét, szervezetét. Tudnia kell, hogy milyen bőrtípussal rendelkezik, hiszen vannak olyanok, akiknek „semmi sem árt”, de akadnak olyanok is, akik pár perc alatt le tudnak égni. Ennek megfelelően szükséges megválasztani a napozással töltött órák számát, illetve a napszakot. A világos bőrű és hajú embereknél van szükség a legnagyobb óvatosságra, őket kapja meg a nap a leggyorsabban. Számukra védekezésként az árnyékos helyek, a fejfedő és a nagy faktorszámú fényvédő krémek ajánlottak. Kisgyermekek esetében is hasonlóan célszerű eljárni, sőt tanácsos a testet könnyű, jól szellőző ruhaneművel takarni.

Érdemes megjegyezni, hogy a világos környezet, a homok, de még inkább a vízfelület erősíti a sugárzás, ezáltal a napozás közbeni leégés kockázatát. Ezért vízparton, strandolás vagy sportolás alkalmával még fontosabb, hogy kellő figyelmet fordítsunk a bőrünk védelmére. A különféle krémek az izzadás vagy a víz hatására lekerülnek a bőr felületéről, így érdemes ellenőrizni és szükség szerint pótolni.

Ha esetleg napozás közben megtörténik a baj és ropogósra sülünk a napon, akkor javasolt minél gyorsabban szakembert felkeresni, aki képes a megfelelő kezelésben részesíteni. Persze az sem megoldás, ha csak otthon ülünk és félünk a napsugárzástól, de mindenképpen érdemes előre gondolkodni, hogy ne utólag fogjuk a fejünket. Jó barnulást!