Napelemerőművet épített a Greentechnic Hungary Kft. Nógrád megyében

Bátonyterenye és Mátraverebély területén épített 20 megawatt teljesítményű napelemparkot a Greentechnic Hungary Kft.; a társaság 21 darab 500 kilowattos kiserőművet csatlakoztatott az Émász közcélú hálózatához – közölte a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség sajtótájékoztatóján.

Nógrád megye legnagyobb napelemparkjának összértéke 8,1 milliárd forint, a beruházás magánbefektetők saját forrásaiból épült meg – írják a közleményben.

A szövetség közlése alapján a Nagybátony alállomásra közvetlenül csatlakozó 20 megawattos naperőmű tervezett 25 éves üzemideje alatt 11 500 család egész villamosenergia igényét fogja biztosítani, ami hosszabbítással újabb 25 évvel növelhető.

Az erőmű 45 hektár szféraban, 40 darab BHTR transzformátorállomással, 360 darab 50 kilowattos inverterrel és 71 720 napelemmel épült meg.

Magyar Napelem Napkollektor Szövetség közölte: a napelemes beruházások sora folytatódik, szeptemberben kezdődtek meg Bocfölde mellett a korszerű, 24 megawatt teljesítményű erőmű munkálatai, melynek befejezése 2020 januárjában feltételezhető. A közcélú hálózathoz csatlakozás a Zalaegerszeg-dél alállomáson át valósul meg.

Ezekkel az erőművekkel a Greentechnic Hungary Kft. a Magyarországon integrált kiserőművi napelem teljesítményét 31,6 MWp-re, egész portfóliójának teljesítményét 84,5 MWp-re növeli. A magyarországi beruházások összértéke 32,3 milliárd forint, éves jövendölhető termelése 938 GWh/év – írja a szövetség.

A Greentechnic Hungary Kft. márciusban a Nógrád megyei Szügyben nyitott meg 16,5 megawattos napelemparkot. A hétmilliárd forintos beruházás tízezer család villamosenergia igényét képes biztosítani.

A vállalat éves adózott eredménye a nyilvános adatok alapján 92 millió forint volt 2018-ban, 8 millió forinttal kevesebb az előző évinél. Ugyanakkor árbevétele a 2017-es 483 millió forintról múlt évben csaknem 734 millió forintra növekedett.

mti