Több mint kétmilliárdos fejlesztést valósít meg a délkelet-alföldi hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás Békés megyében

Több mint kétmilliárd forintból fejleszti a hulladékátrakókat, hulladékgyűjtő járműveket a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás (Dareh) – olvasható a szervezet honlapján.

Mint írják, a beruházás egész összege 2,4 milliárd forint, amelyből 2,2 milliárdot európai uniós pályázat révén biztosítanak.

December elejéig fejlesztik a létező létesítményeket, az orosházi, a szeghalmi és a mezőhegyesi hulladékátrakó-állomásokat, ezenfelül a békéscsabai hulladékkezelőt és komposztálót. Újabb átrakó állomást létesítenek Gyomaendrődön, Békéscsabán mindazonáltal hulladékudvart építenek.

Ezen felül 17 járművel bővítik a járműparkot, azonkívül több mint 50 ezer különféle méretű kukát, gyűjtőedényt vásárolnak. Az eszközöket és a járműveket már beszerezték, a projekt megvalósítása az építési feladatokkal folytatódik.

A korszerűsítésnek hála hatékonyabban gyűjthetik be a hulladékot, azonkívül nagyobb volumen kezelésére lesz esély – írják.

A Dareh 2006 márciusában alakult meg, jelen pillanatban 99 önkormányzat a tagja. A tagtelepülések célja, hogy a társulás területén fedezhető fel bezárt, optimális műszaki védelemmel nem ellátott lakossági hulladéklerakókat rekultiválja, továbbá új hulladékgazdálkodási rendszer létrehozásával, az újrahasznosítást szolgáló szelektív hulladékgyűjtés és a komposztálás mindenre kiterjedő elterjesztésével csökkentse a lerakóhelyekre kerülő hulladék mennyiségét.

mti