Új biológiai hulladéktechnológiát fejleszt a Profikomp Zrt.

Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó modern műszaki megoldást hoz létre a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium, amellyel legfőképp állattartó telepek állíthatnak elő új típusú szerves trágyát – közölték sajtótájékoztatóján.

A konzorcium, melynek a zrt. mellett tagja a Kaposvári Egyetem és az orosházi Béke Agrár Kft., a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 466 millió forintos segítségével, 874 millió forintból fejleszti az eljárást.

A szalma, kukorica, istállótrágya, faapríték specifikus előkészítésével, ezenkívül ásványi anyagok összekeverésével „töltetet” hoznak létre, amelyre állati hígtrágyát öntöznek – ismertette Dér Sándor, a társaság kutatási igazgatója sajtótájékoztatóján.

Ebből a keverékből biológiai szárítási eljárással aerob – levegőztető – kezelés esetén keletkező hő természetes melegedésének hatására távozik a nedvesség, és feltárják a mezőgazdasági hulladékok cellulóztartalmát. Az ilyen formában előkészített anyagot tovább lehet komposztálni, és szilárd fázisú biogáz-termelésre fordítani. A komposzt és a biogáz előállítás alatt visszamaradó erjesztési maradékok, valamint újabb természetes és ásványi kiegészítők hozzájárulásával új típusú, magas tápanyagtartalmú szerves trágyát állítanak elő. A modern műszaki megoldás eltérő üzemméretekben is telepíthető.

A remények alapján az eljárás elsődlegesen állattartó telepek részére lehet hasznos, amelyek a hígtrágyából annak kiöntözése helyett szilárd szerves trágyát állíthatnak elő. Ugyanakkor egy rendszerben lehet integrálni minden mezőgazdasági hulladékot – mondta a kutatási vezető.

A 2020-ban záruló projektben a – 2009-ben hozott létre, biohulladék-kezelési modern műszaki megoldások fejlesztésével és gyártásával foglalatoskodó – zrt. a kezelések kémiai és biológiai kutatását és technológiai fejlesztését, orosházi partnere az üzemeltetési teszteket és a szabadföldi kísérleteket, a Kaposvári Egyetem ugyanakkor növénykísérleteket végez, és értékeli az eredményeket.

Dér Sándor arról is beszélt, hogy Magyarországon aránylag alacsony az állatállomány, mindent összevetve kevés szerves trágya jut ki a termőföldekre; a humuszutánpótlás lényeges gazdasági érdek, így jó lenne a lehető legtöbb szerves hulladékból szerves trágyát előállítani és alkalmazni az ásványi trágyák helyett. A komposztban bizonyos fokig alacsony a tápanyagtartalom, amelyiknek növelésével a korszerű típusú szerves trágya versenyképes készítmény lehet a műtrágyákkal szemben – fűzte hozzá.

Az országban keletkező szerves hulladék mennyiségéből 150-200 ezer hektár tápanyag-utánpótlására elég szerves trágyát lehetne előállítani. A fejlesztés alatt található modern műszaki megoldás iránt – várakozásaik alapján – olasz és spanyol sertéstartó telepektől várnak nagyobb érdeklődést.

mti