Újabb rekord a magyarországi napenergia-termelésben

A hazai áramtermelés 22 százalékát, az importtal együttvéve ugyanakkor az országos villamosenergia-felhasználás 19,6 százalékát biztosították napenergia-termelők a déli csúcsidőszakban, a 942,8 megawattos napenergia-termelési csúcs újabb rekordnak számít a magyarországi villamos energia piacon – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. sajtótájékoztatóján.

A csúcsot a 12 óra 15 perc körüli negyedórában állították fel a magyarországi fotovoltaikus erőművek.

Az információ alapján az egész napi bruttó hazai termeléshez képest a napenergia részesedése 8,3, a napi egész villamosenergia-felhasználáshoz képest 6,7 százalékos volt. Csak a világos órákat figyelembe véve jóval magasabb az arány, a bruttó hazai termeléshez képest 13,4, a egész villamosenergia-felhasználáshoz képest mindazonáltal 11 százalékos.

A Mavir felhívta a figyelmet, hogy a nem háztartási méretű, vagyis az 50 megawattnál nagyobb teljesítményű naperőművek együttes kapacitása elérte az 1016 megawattot, ami a magyarországi rendszer egész bruttó teljesítőképességének 10,77 százaléka, és várhatóan ez az arány tovább nő. A növekedés a háztartási napenergia-hasznosításban is sajátos, a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal információi alapján ezeknek a kiserőműveknek az összteljesítménye eléri a 460,77 megawattot.

A rendszerirányító szakértői alapján szüntelen napos idő során jó esély van arra, hogy a déli órákban újabb rekordok születhetnek. A fotovoltaikus termelés tavasszal és ősszel a leghatékonyabb, mert nyári hónapokban, ha túlmelegszenek a panelek, kevesebbet termelnek és alacsonyabb a hatásfokuk.

A Mavir közleményében kiemelte azt is, hogy a koronavírus okán kialakult rendkívüli pandémiás helyzetben is garantálja Magyarország biztonságos villamosenergia-ellátását.