A Samsung internacionális szinten lép fel az éghajlatváltozás ellen

A Samsung közzétette új környezetvédelmi stratégiáját, amellyel a cég internacionális szinten lép fel az éghajlatváltozás ellen. Ez például azt jelenti, hogy a cég jövőbeni célkitűzései közt megjelenik: 2050-re elérje a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátást, növelje a megújuló energiaforrások felhasználását, ezenkívül az energiahatékony portékák fejlesztésére irányuló befektetések és kutatások számát. Mindemellett meghatározó szerepet kap a víz újrafelhasználása és a szén-dioxid-leválasztási modern műszaki megoldás fejlesztése.

A modern kötelezettségvállalás középpontjában áll, hogy 2030-ra a Device eXperience (DX) divízió minden tevékenységében, 2050-re ugyanakkor a Samsung teljes körű működésében, beleértve a Készülékmegoldások (Device Solutions – DS) üzletágat is, nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást (Scope 1 és Scope 2) érjen el. A DX divízióhoz tartoznak a társaság vásárlói elektronikai üzletágai, beleértve a mobil, a TV és audió szerkentyűk, a digitális alkalmatosságok, a hálózatok és az egészségügyi, amellett gyógyászati segédeszközök üzletágait, ameddig a DS divízió a memóriaeszközök, LSI rendszerek és Foundry üzletágakat jelenti.

Azonkívül, a Samsung is csatlakozott az RE100-hoz, ahhoz a átfogó kezdeményezéshez, amely 100 százalékban megújuló energia felhasználására törekszik. E kötelezettségvállalás részeként a cég célja, hogy öt éven belül a Koreán kívüli internacionális piacon funkcionáló vállalatai megújuló energiával fedezzék az elektromos energiaigényüket.

A modern stratégia a Samsung már létező éghajlatvédelmi intézkedéseire épül, erőteljesen kibővítve programjainak és beruházásainak körét. A Samsung új technológiákat fejleszt és újabb fenntartható gyakorlatokat vezet be annak érdekében, hogy mindenki részére élhetőbb jövőt biztosítson.

„A klímaválság korunk egyik óriási kihívása. A tétlenség következményei mindazonáltal elképzelhetetlenek, mindent összevetve mindannyiunk, köztük a kereskedelmi szféra szereplőinek és a kormányok szerepvállalását is igényli – mondta Jong-Hee Han, a Samsung alelnöke és vezérigazgatója. – A Samsung egy átfogó tervvel válaszol az éghajlatváltozás fenyegetéseire, ami kiterjed a kibocsátás csökkentésére, új fenntarthatósági gyakorlatok bevezetésére, ráadásul olyan modern modern műszaki megoldások és gyártmányok fejlesztésére, amelyek a bolygónk érdekeit szolgálják.”

A Samsung környezetvédelmi elkötelezettsége a cég egész működésére kiterjed, beleértve az erőforrások körforgását is a készítmény egész életciklusát nézve, a nyersanyagok beszerzésétől az újrahasznosításig és a hulladékok ártalmatlanításáig. A stratégia részletezi ráadásul a technológiai gázok kibocsátásának csökkentését, mitöbb a vásárlói készítmények energiafogyasztásának mérséklését célzó új technológiákba történő beruházásokat. A cég célja ezenfelül a szén-dioxid-leválasztási és hasznosítási modern műszaki megoldások felkutatása, ezenkívül a levegőben szálló káros részecskék elleni küzdelmet. A Samsung felismerte, hogy a környezeti fenntarthatóság eléréséhez modern megközelítés elengedhetetlen, így a társaság 2030-ig több mint 7 billió wont fordít heterogén környezetvédelmi kezdeményezésekre. Mint amilyen a gyártási folyamatok alatt keletkező gázok és szennyező anyagok csökkentése, a víztakarékos működés elérése, ugyanakkor az elektronikai szerkentyűk hulladékgyűjtésének bővítése. A beruházás keretösszege nem magába foglalja a megújuló energiafelhasználásra vonatkozó költségeket.

Nettó zéró közvetlen és közvetett szén-dioxid-kibocsátás 2050-re

A Samsung célja, hogy 2050-re elérje a nettó zéró közvetlen és közvetett szén-dioxid-kibocsátást, melyet a DX divízió már 2030-ra teljesíthet. Amennyiben ez megvalósul, a társaság csaknem 17 millió tonna szén-dioxid-egyenértéknek (CO2e) praktikus kibocsátás csökkenésére számít, a 2021-es adatok becslései alapján.

Ennek érdekében a Samsung figyelemre méltó összeget fordít a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését megcélzó modern műszaki megoldások fejlesztésére az érintett ipari területeken annak érdekében, hogy jókora mértékben csökkentse a gyártási folyamatok alatt keletkező gázokat, a félvezetőgyártás melléktermékét. A társaság azonfelül kezelőberendezéseket telepít félvezetőgyártó soraihoz 2030-ig. A Samsung bővíti a hulladékhő-hasznosító üzemeinek számát, és megvizsgálja az elektromos hőforrások bevezetésének lehetőségét, ezzel is csökkentve az LNG kazánok használatát.

A Samsung csatlakozott az RE100 átfogó kezdeményezéshez, melynek célkitűzése, hogy csökkentse az energiafogyasztás alatt keletkező szén-dioxid kibocsátást, 2050-re mindazonáltal minden üzemében megújuló energiával kívánja biztosítani az elektromos energiaigényt. A indítvány részeként a Samsung öt éven belül a Koreán kívüli minden üzemében, beleértve a DX divízió üzemelését is, megújuló energiaforrásokat használ ezután. A cég például a következők segédkezésével szerzi be a elengedhetetlen megújuló energiát: áramvásárlási megállapodások (PPA) aláírása, megújuló energia tanúsítványok vásárlása és zöld árképzési programokban való részvétel.

A villamosenergia-felhasználás és a megújuló energia összehangolása Délnyugat-Ázsia és Vietnam tekintetében 2022-ben teljesül, miközben Közép- és Latin-Amerika 2025-ig, Délkelet-Ázsia, a FÁK és Afrika ugyanakkor 2027-ig éri el ezt a célkitűzést. Az Egyesült Államokban, Kínában és Európában, ahol a villamosenergia-felhasználását már összehangolták megújuló energia felhasználásával, a Samsung a megújuló energiára irányuló áramvásárlási megállapodások (PPA) kibővítését tervezi.

Dél-Korea konkrétan meghatározó színtér az RE100 indítvány kapcsán, ugyanis a Samsung nagyon sok gyártóüzeme látható itt meg, ám egyike azon országoknak, ahol a legnehezebb a megújuló energia beszerzése. Ennek oka részben az állam megújulóenergia-piaca, ahol az üzemek beszerzési lehetőségei ugyan bővültek, de még mindig korlátozottak. Továbbá a félvezetőgyártó üzemek elektromos energiaigénye is megnövekedett, a teljes körű kereslet kielégítése érdekében történő termelési kapacitás bővítésével. Mindemellett, a társaság részére kiemelten jelentős a fokozott megújuló energiafelhasználás tekintettel a klímaváltozás egyre kritikusabb állapotára. Ezenkívül, a Samsung erősíti együttműködéseit olyan érdekelt felekkel, akárcsak a technológiai partnereivel, internacionális szervezetekkel és a nem kormányzati szervekkel.

Ultra-alacsony fogyasztású áruk és az erőforrások körforgása

A Samsung egy egészségesebb bolygó érdekében meghozott célkitűzéseinek része az is, hogy termékei energiahatékonyak és kevesebb áramot fogyasztanak, azonfelül, hogy a produktum egész életciklusa fenntarthatóbb legyen, a nyersanyagbeszerzéstől az ártalmatlanításig és az újrahasznosításig.

Ultra-alacsony fogyasztású félvezetők és energiahatékony elektronikai produktumok

A Samsung célja ezenfelül új, alacsony energiafelhasználású technológiákkal csökkenti a mindennapi vásárlói elektronika cikkek energiafogyasztását. Ez alatt értendő a korszerű, alaposan kis energiaigényű memóriachipek fejlesztése, hogy 2025-re jelentőségteljesen csökkentsék az adatközpontokban és a mobileszközökben használt memóriatermékek éves energiafogyasztását az aktuális termékekhez képest.

A cég hét vásárlói elektronikai termékkategória – okostelefonok, hűtőszekrények, mosógépek, légkondicionálók, televíziók, kijelzők és számítógépek – főbb modelljeiben is alacsony energiafogyasztású technológiákat fog alkalmazni azzal a céllal, hogy 2030-ra átlagosan 30 százalékkal csökkentse az energiafogyasztás szintjét a 2019-es azonos specifikációjú termékekhez képest.

A Samsung az elkövetkezendő időszakokban közép- és hosszú távú csökkentési célokat fog kitűzni az értéklánc kibocsátására (Scope 3) vonatkozóan is. A cég ezenkívül a kibocsátás csökkentésére irányuló új megközelítésekre összpontosít olyan területeken is, mint az ellátási láncok, a logisztika és az erőforrások körforgása, ráadásul beszállítóit is kibocsátások csökkentésére ösztönzi ezután.

Az erőforrások körforgásának maximalizálása a produktum egész életciklusa esetén

A Samsung megduplázza erőfeszítéseit az elektronikai áruk erőforrás-körforgásának javítása érdekében produktum egész életciklusát alatt a nyersanyagbeszerzéstől az ártalmatlanításig és újrahasznosításig, biztosítva, hogy minden kapacitás felhasználása a lehető legkisebb környezeti hatással járjon.

Mindez a természeti erőforrások termékfejlesztés alatt történő felhasználásának átértékelésével kezdődik. A Samsung új Circular Economy Lab-ot valósított meg, amely átfogó kutatást végez az anyag-újrahasznosítási modern műszaki megoldások és a hulladékból történő erőforrás-kitermelési folyamatok kapcsán, azzal a céllal, hogy ezeket a technológiákat az erőforrások körforgásának maximalizálása érdekében alkalmazza. Ezen túlmenően 2030-ra olyan rendszer létrehozását tervezi, ahol minden begyűjtött hulladék akkumulátorából kinyert ásványi anyag újrafelhasználható.

A 2050-re ez az arány 100 százalékra emelkedik. A Galaxy Z Fold4 már az eldobott halászhálókból illetve egyéb tengeri hulladékokból újrahasznosított műanyagok felhasználásával készül, és az itt tapasztalható sikert kisvártatva újabb termékekre is kiterjesztik.

A termékhasználat utáni fenntarthatóság érdekében a Samsung 2030-ra megközelítően 50 országról 180 országra bővíti az elektronikai hulladékgyűjtő rendszerét. Ennek révén a cég 2009 és 2030 közt összesen 10 millió tonna elektronikai hulladékot tervez összegyűjteni, ami a korábbi legmagasabb cél az iparágban, 2050-re ez a szám ugyanakkor 25 millió tonnára nő. A Samsung ugyanakkor aktívan támogatni fog egy olyan upcycling programot, amely összegyűjti a használt okostelefonokat, és egyéb célokra, példaként IoT (Internet of Things) eszközökben hasznosíthassa újra azokat.

Vízvédelmi és szennyezőanyag-kezelési intézkedések

A Samsung a vízkészletek hatékonyságának maximalizálását is célul tűzte ki. A félvezetőgyártó kapacitás bővítésével a Samsung koreai félvezetőgyártó üzemeinek napi vízkivételi igénye 2030-ra az aktuális szinthez képest várhatóan megduplázódik. A társaság ellenben vállalja, hogy maximalizálja a víz újrafelhasználását, ezáltal a tényleges vízkivételt a 2021-es szinten tudja tartani.

A DX divízió tekintetében a cég célja a vízkezelő létesítményeinek fejlesztésével elősegíteni a víz újrafelhasználását, hogy 2030-ra ugyanannyi vizet forgasson vissza, mint amennyit elfogyaszt, olyan vízhelyreállítási projektek hozzájárulásával, akárcsak a vízminőség javítása és a patakok helyreállítása.

Ezzel párhuzamosan a DS részleg célja olyan új modern műszaki megoldások használata, amelyek eltávolítják a félvezetőgyártás alatt kibocsátott levegő- és vízszennyező anyagokat, és a kibocsátás előtt kezelik azokat, hogy 2040-től kezdve hozzávetőleg semmilyen újabb hatást ne gyakoroljanak a környezetre.

A Samsung vállalati szinten újabb célkitűzése 2025-ig az Underwriters Laboratories (UL) mindenre kiterjedő biztonsági tanúsító szervezet által kiadott platina szintű, hulladékmentes hulladéklerakás tanúsítvány megszerzése minden mindenre kiterjedő tevékenységére vonatkozóan.

Korszerű technológiákba való befektetés és azok fejlesztése a fenntartható jövő érdekében

A Samsung a saját technológiáját kívánja alkalmazni a teljes körű éghajlati kihívások kezelésében. A cég különösen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó szén-dioxid-leválasztási és hasznosítási modern műszaki megoldások, amellett a mindenre kiterjedő környezeti kihívássá vált részecskék csökkentését célzó tiszta levegő modern műszaki megoldások fejlesztésére fog összpontosítani.

A Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) keretében 2021 szeptemberében alkották meg a Szén-dioxid-leválasztási Kutatóintézetet, amely a félvezetőiparban az első ilyen jellegű intézmény. Az intézet fő küldetése olyan szén-dioxid-leválasztási és hasznosítási modern műszaki megoldások kifejlesztése és kereskedelmi forgalomba hozatala, melyek alternatívát kínálnak a félvezetőipari telephelyekről kibocsátott szén tárolását és hasznosítható erőforrássá alakítását. Az intézet által kifejlesztett technológiákat 2030 után első alkalommal a félvezetőgyártó sorokon, ezt követően a társaság más részein és beszállítóinál is alkalmazzák ezt követően.

A cég azonkívül tiszta levegőtechnológiákat, például új szűrőrendszereket fog fejleszteni a szálló por csökkentése érdekében, és 2030-tól a helyi közösségekre is ki kívánja terjeszteni a felhasználást.

A cég a C-Lab, a belső kockázati inkubációs és külső startup-gyorsító programon át is elkötelezett az éghajlatváltozással munkálkodó javaslatok előmozdítása és projektek támogatása mellett.

Elszámoltathatóság és az előrehaladás nyomon követése

Az elszámoltathatóság biztosítása érdekében a Samsung kijelölt szervezetekkel objektíven ellenőrzi intézkedéseit. Teljesítményét a Samsung Institute of EHS Strategy tanúsítási rendszerében való részvételen át értékelik, és egy harmadik fél szakértőiből álló, a szén-dioxid-csökkentést ellenőrző bizottság ellenőrzi.

A cég az összes környezetvédelmi célhoz – beleértve a nettó nullára és a körforgásos gazdaságra vonatkozó célokat is – végrehajtási ütemtervet fejlesztett ki, és a vezérigazgató által elnökölt Fenntarthatósági Tanács, sőt még a külső igazgatókból álló Fenntarthatósági Bizottság hozzájárulásával nyomon követi az előrehaladást és biztosítja a megvalósítást.