Használd zöldebben a háztartási gépeidet

Egy igazán energiahatékony vegyített hűtőszekrénnyel és mosógéppel minden évben akár több tízezer forint is megspórolható a rezsiszámlákon, de a gépezetek tudatosabb használata ugyancsak hozzájárulhat az energiafogyasztás csökkentéséhez, mindent összevetve a háztartás zöldítéséhez. Az LG szakértői összegyűjtötték a leghasznosabb tippeket, amelyekkel környezettudatosabban használhatjuk háztartási készülékeinket.

Ha Magyarországon minden, 8 évnél idősebb, korszerűtlen mosógépet, hűtőt és fagyasztót korszerű készülékre cserélnék a háztartások, összesen évi több mint 1,2 millió tonnával lenne csökkenthető hazánk CO2-kibocsátása. Természetesen nem kizárólag új gépek beszerzésével, hanem a létező konstrukciók tudatos igénybevételével is zöldebbé tehetjük háztartásunkat, mindent összevetve némi odafigyeléssel a rezsin is spórolhatunk.

Tévé

Fedezzük fel és használjuk ki az integrált, energiatakarékosságot szolgáló funkciókat, vagyis a környezeti fénytől függő automata fényerőszabályozást, az energiatakarékos üzemmódot, zene- vagy rádióhallgatás során a képernyőkímélőt, továbbá az időzített kikapcsolást. Ha ilyen funkciókkal nem büszkélkedhet az eszközünk, akkor is van megoldás, merthogy magunk is lejjebb vehetjük a fényerőt és besötétíthetjük a szobát. Ha senki nem nézi épp a tévét, kapcsoljuk ki – ezt akár egy hosszabb reklámblokk közben vagy a meccsek szünetében is megtehetjük. Kardinális az is, hogy rendszeresen portalanítsuk az eszközt, hogy az ne okozhasson hosszú távon túlmelegedést.

Hűtő

A hűtőt nem szabad sem sugárzó hőforrás (pl. tűzhely) közelébe állítani, sem közvetlen napsugárzásnak kitenni. A masina hátulján található kondenzátorrácsnak a jó szellőzéshez tér kell, a faltól tartsunk legalább 10 cm távolságot, de ne helyezzük a gépet szűk kamrába sem, félévente mindazonáltal portalanítsuk a rácsot. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól zár, ezenkívül szigetel-e az kapu, a nem No Frost rendszerű konstrukciókat minden évben kétszer olvasszuk le, mert az eljegesedett belső tér növeli az energiafogyasztást. Ha a hűtőnk büszkélkedhet energiatakarékos (Eco Friendly) üzemmóddal, 1-2 napnál hosszabb távollét során kapcsoljuk át erre az eszközt.

Mosógép

A mosógépek a legtöbb energiát a víz melegítéséhez használják fel, így az átlagos szennyezettségű ruhákat elegendő csak 30-40 fokon mosni. Ha a gépünk ellátott TurboWash funkcióval, annak igénybevételével nem kizárólag energiát, de időt is spórolhatunk. Nem kívánatos 1-2 ruha okán elindítani a mosást, de az sem jó, ha túlzottan megtömjük a gépet, mert ennek a mosás és az öblítés hatékonysága látja kárát – ha tehetjük, válasszunk nagyobb kapacitású mosógépet, mindent összevetve kevesebb programot kell elindítanunk.

Ha szárítógépet is használunk, szárítás előtt minél nagyobb fordulaton centrifugáljuk ki a ruhákat – kivéve természetesen az igazán kényes, azonkívül a vasalásra váró darabokat.

Mosogatógép

Napjainkban már valószínűleg közismert, hogy a mosogatógép használata energia- és víztakarékosabb, mint a kézi mosogatás: ha az egész EU átállna kézi mosogatásról gépire, összesen évi 92 terawattóra energiát emellett több mint hatmilliárd milliárd liter ivóvizet is meg lehetne takarítani. Ez utóbbi volumen 2,5 millió olimpiai úszómedence feltöltéséhez elegendő, miközben az energiamegtakarítási potenciál Portugália éves egész villamosenergia-fogyasztásának duplája.

Éppen úgy, mint a mosógépek során, a mosogatógépeknél is releváns, hogy várjuk meg, amíg megtelik az eszköz, valamint használjuk a hozzáillő programot, tudniillik a kevéssé vagy átlagosan szennyezett edények részére elegendő az alacsonyabb hőfokú tisztítás. Vízpazarló kézi előmosogatásra, előöblítésre az esetek túlnyomó többségében nincs szükség, elegendő a maradékot az amúgy is használt papírszalvétával eltávolítani. Ügyeljünk arra is, hogy jól pakoljunk be a mosogatógépbe: a tányérok ne érjenek össze, a poharakat, edényeket ugyanakkor lefelé fordítva helyezzük be.

Légkondicionáló

Bár a nagy hőségben csábítónak tűnhet jéghidegre állítani a légkondit, ez sem az áramfogyasztásnak, sem az egészségünknek nem tesz jót. A benti hőmérsékletet folyamatosan a kintihez viszonyítva ajánlott állítani: 8-10 foknál ne legyen nagyobb a különbség azon a szektorban, amerre beérkezünk, mindent összevetve van ideje a szervezetünknek akklimatizálódni. Kerüljük a direkt légáramot is, azaz ne tartózkodjunk huzamosan ott, amerre a klíma a hideg levegőt fújja, merthogy még a normál huzatban tartózkodva is gond nélkül megfázhatunk. Ami az irodában az üzemeltető feladata, arra otthon nekünk kell figyelnünk: a szűrőket tisztítanunk, cserélnünk kell, de rendszeres időközönként létfontosságú nem kizárólag beltéri, de a kültéri egységet is ellenőrizni, karbantartani, ugyanis a túlzott porlerakódás itt is magasabb energiafogyasztást nyújthat.