Bemutatkozik a MINI Concept Aceman tanulmányautó, a korszerű MINI-paletta első tisztán elektromos meghajtású crossover modellje

A MINI reflektorfénybe gurítja a prémium kisautó-szegmens új járműkoncepciójának előfutárát. A tisztán elektromos meghajtás, a króm és a bőr alkalmazásának egész mellőzése, a merőben új formanyelv és a fejlett digitalizációs megoldások egysége intenzív felhasználói élménnyel kecsegtet.

Végre testet ölt a MINI modellcsaládjának új tagja: az angol prémiumgyártó przentálja a MINI Concept Aceman tanulmányautót, amely a márka következő modellgenerációjának teljesen új formanyelvébe is idő előtti betekintést enged. A tanulmányautó mindenekelőtt azon formai és technológiai innovációkra helyezi a hangsúlyt, amelyek égisze alatt a MINI meghatározza a márka által fémjelzett vezetési benyomás jövőjét. Tisztán elektromos meghajtás, karizmatikus egyszerűséget éltető Charismatic Simplicity formanyelv, új digitális felhasználói impresszió, tetejébe bőrözött és krómozott elemeket egész egészében mellőző, felelős anyaghasználat: a MINI ezen főbb irányvonalak mentén tárja a közönség elé a prémium kisautó-szegmens első crossover modelljének koncepcióját.

Az ikonikus, háromajtós karosszéria-kialakítással brillírozó és az elmúlt több mint 60 év alatt megannyiszor újraértelmezett MINI Cooper mellé első alkalommal, a következő modellgenerációval egy crossover modell is megérkezik – átfogó sokoldalúságot kínálva, karakteres stílusjegyekkel felvértezve. „A MINI Concept Aceman tanulmányautó egy teljesen új modell hírnöke, amely a korszerű MINI-palettán a MINI Cooper és a MINI Countryman közé érkezik meg” – mondta Stefanie Wurst, az angol prémiummárka vezetője. „A koncepció azt is przentálja, hogy a MINI miként látja saját magát a tisztán elektromos meghajtású jövőben és mindazon területeken, amelyek eddig is meghatározták: a gokartos vezethetőség, a csodálatos digitális impresszió és a minimális ökológiai lábnyomra való törekvés égisze alatt” – tette hozzá.

Kezdetét veszi a MINI új formanyelvének korszaka

A MINI Concept Aceman tanulmányautó világpremierjével a MINI új formanyelvének korszaka is megkezdődik. A Charismatic Simplicity (Karizmatikusan mértéktartó) formanyelv alappillére egy olyan kinézet, amelyik lehetőséget nyújt az összes MINI modell egyediségét kihangsúlyozni és intuitív módon, egyszerű formanyelvvel fókuszba rakni az angol prémiummárka esszenciáját. A MINI új formanyelve hű marad a márka szokásoknak megfelelő értékrendjéhez és szenvedélyes rajongással élteti a technológiai innovációkat, amelyek eredményeként egy érzelmekben gazdag, progresszív kisugárzású, összetéveszthetetlen megjelenés születik.

A karosszéria és az utastér karizmatikusan egyszerű kialakítása mellett a modern formanyelv stílusát a fények, a mozgások, az interakciók és a hangok holisztikus felhasználói élménye is nagymértékben meghatározza. Az újrahasznosított textilből szőtt, friss színekkel kontrasztba hozott felületek olyan digitális elemekkel egyesülnek, akárcsak a műszerfal új, OLED-technológiás megjelenítője, amely a MINI hamisítatlan stílusában szolgáltat páratlan felhasználói élményt. A következő modellgeneráció tisztán elektromos meghajtású modelljeit első alkalommal önálló hangzásvilág is jellemzi ezután, amely érzelmekben gazdag menethangokat, a modern élménymódok tekintetében ugyanakkor autentikus hangaláfestéseket ígér.

Az ötletes helykihasználás újraértelmezése

Megjelenésével a MINI Concept Aceman tanulmányautó agilitást és magabiztos kiállást sugall, a márka két legsikeresebb modellje, a MINI Cooper és a MINI Countryman hamisítatlan stílusjegyeinek ötvözetével alkotva meg a crossover modellek korszerű újraértelmezését.

„A tisztán elektromos meghajtás lehetőséget ad nekünk arra, hogy úgy gondoljuk tovább a MINI formanyelvének szokásos értékeit, hogy közben maradéktalanul ragaszkodunk a találékony helykihasználás alapelvéhez is” – hangoztatta Oliver Heilmer, a MINI vezető formatervezője. „Olyan gépjárműveket hozhatunk ezáltal létre, amelyek minimális alapterületet foglalnak el az úton, míg odabent az összes régebbinél kényelmesebbek, sokoldalúbbak és több érzelmet váltanak ki” – tette hozzá.

A rövid túlnyúlásokkal megrajzolt, praktikus, két fő részre osztott karosszéria-kialakítás minimális alapterületen nyújt maximális helyet az utasoknak és csomagjaiknak. A MINI Concept Aceman tanulmányautót négy ajtóval és egy nagyméretű csomagtérajtóval szerelték fel, amelyek mögött öt ülőhely várja a márka rajongóit.

A koncepció 4,05 méteres, 1,99 méter széles és 1,59 méter magas karosszériáját a márkától elvárt arányok mentén, roppant módon korszerű formanyelvvel rajzolták meg a tervezők, akik a karosszéria hagyományos, hármas elrendezését és körbeölelő ablaksávját is az alapoktól gondolták újra. A karosszériaelemek és az üvegfelületek közti, majdnem észrevétlen átmenetek a modell kimagaslóan előnyös aerodinamikai tulajdonságait éltetik. A MINI Concept Aceman tanulmányautó karizmatikusan cicoma mentes formanyelve egész egészében mellőzi a karosszéria olyan króm díszítéseit, amelyek évtizedeken át a korábbi modellgenerációk meghatározó stílusjegyei voltak. A nagyvárosi környezetbe tervezett, ennek ellenére multifunkcionális crossover modell globális adottságait a karosszéria alján végigfutó védősáv, az erőteljesen kihangsúlyozott kerékjárati ívek, a nagyméretű keréktárcsák, a csodás tetőcsomagtartó, ugyanakkor az első és hátsó védőpanelek nyomatékosítják.

Pompázatos frontrész kiemelkedő elemekkel

A MINI Concept Aceman tanulmányautó függőleges elrendezésű frontrésze magabiztos kiállást sugall. A márka ikonikus stílusjegyeit a crossover modell sajátosságai és a tisztán elektromos meghajtás szempontjai alapján értelmezték újra a tervezők. A középre helyezett hűtőrács-motívumot egyszerű felületek ölelik körbe, a szokásoknak megfelelően hatszög alakú elemet ugyanakkor már nyolcszögletű, világító kontúrral álmodták meg a készítők. Az újragondolt hűtőrács-motívum LED-technológiás, világoszöld árnyalatban világító kontúrja a nappali menetfényekkel és az éjszakai világítással közösen is működtethető.

A koncepció frontrészének középre pozícionált hűtőrács-motívuma egész egészében zárt. Felső részébe a tervezők LED-technológiás mátrix elemeket integráltak, amelyek indulás előtt tetszetős fényeffektekkel üdvözlik az angol prémiummárka ügyfeleit.

A MINI Concept Aceman tanulmányautó első fényszórói szintén szakítanak a korábbi modellgenerációkon alkalmazott, jellegzetes, kör alakú kialakítással. A nappali menetfények untalan kontúrjai a szabadság érzését éltetik és még a motorháztető külső szélein is folytatódnak. Ez még tovább hangsúlyozza az újdonság egyediségét.

Egyszerű karosszériafelületek határozott vonalvezetéssel

A tervezők a motorháztetőből kiinduló kerékjárati íveket ugyancsak lapos, geometriailag kidolgozott felületekkel formázták meg, amely a MINI új formanyelvének cicoma mentes jellegét erősíti. A karosszéria keskeny felületeit határozott vonalvezetés övezi, amely a MINI Concept Aceman tanulmányautó markáns arányaival és függőleges elrendezésű frontrészével a crossover modell erős felépítésének és sokoldalúságának progresszív meghatározásaként ölt testet.

Az A-oszlopok alatt, átlósan meghúzott kontúrok a tradicionális Minire emlékeztetnek. A karosszériafelületek kialakítása és a nagyszerű vonalvezetés oldalnézetből az első és a hátsó kerékjárati ívek közt izgalmas, elvékonyodó vizuális hatást kelt, amely ebből a szögből is fölöttébb dinamikus kiállást kölcsönöz a koncepciónak és határozottan kihangsúlyozza az erőtől duzzadó, hátsó kerékjárati íveket. Utóbbiakat jellegzetes kontúrvonalak erősítik tovább, amelyek a MINI modellpalettáján exkluzív újdonságként debütálnak. Oldalnézetből a kontúrvonalak valósággal életre keltik a fény és az árnyék játékát: a kiindulási dinamikus, felfelé vezető mozgás elnyújtott kiteljesedésbe, ezután végül meredek ereszkedésbe folyik át. A matt zöld árnyalatú, ajtók magasságában kihangsúlyozott küszöbtoldatok tovább nyomatékosítják a tanulmányautó atletikus kiállását.

Jellegzetes elemek gondos kidolgozottsággal és hamisítatlan MINI-s jegyekkel

A MINI Concept Aceman tanulmányautó karosszériájának cicoma mentes formanyelvét olyan jellegzetes elemek színesítik, amelyek gondos kidolgozottságról és hamisítatlan MINI-s jegyekről árulkodnak. Mint amilyen az ellipszis forma, amely sok esetben visszaköszön, példaként a kilincseken – amelyeket a MINI modelltörténetében első alkalommal a karosszéria felületébe süllyesztették –, a külső visszapillantó-házakon és az ajtók alsó felét díszítő MINI emblémán. Az utastér kialakítása szintén gondos kidolgozottságról tesz tanúbizonyságot. A britzászló-motívum mindazonáltal, amely félreérthetetlen stílusban utal a márka gyökereire, a hátsó lámpák fénydizájnjában és a erős tetőcsomagtartónál is megjelenik.

A koncepció hangsúlyos kerékjárati íveit 20” méretű könnyűfém keréktárcsák töltik ki. A felnik centrumában alkalmazott háromszög motívum vizuális mélységet és nagyszerű dinamikát ad a küllőknek, eme rendkívüli grafikai megoldás csakhogy mindössze második ránézésre válik egyértelművé.

Sportos vállrész, erőteljes hátsó kialakítás

A MINI Concept Aceman tanulmányautó hátsó megvalósításának csodás, korszerű kisugárzása az átgondolt felületek és a vízszintesen elnyújtott vonalak kölcsönhatásából ered, amely a modell szélességét helyezi előtérbe. Utóbbit nyomatékosítja a karosszéria és a hátsó ablaksáv közti átmenetnél alkalmazott, pompázatos bemélyedés is, amely a legnagyobb mértékben járul hozzá a koncepció kimagaslóan előnyös aerodinamikai tulajdonságaihoz és összetéveszthetetlen, sportos vállrészt alkot. Hátulnézetből ez a MINI modellek lépcsőzetes, út felé szakaszosan szélesedő kontúrját adja ki, amit a sötét légterelő szárny és a hátsó ablaksáv üvegfelületének kialakítása még tovább erősít.

A függőleges helyzetben álló hátsó lámpák jellegzetes kontrasztot alkotnak a hátsó kialakítás cicoma mentes, vízszintesen elnyújtott felületeivel. A hátsó lámpák LED-technológiás mátrix elemekkel dolgoznak, éppen olyan a frontrész közepére helyezett, világító hűtőrács-motívum és az első fényszórók. A modern műszaki megoldás kínálja, hogy a lámpák szituációtól függően más-más fénydizájn alapján világítsanak. A crossover modell multifunkcionális adottságait a hátsó lökhárító szélesre rajzolt, sötét színű védősávja és a középre helyezett védőpanelek nyomatékosítják.

Kifejező karosszériafényezések a pezsgő egyéniségért

A MINI Concept Aceman tanulmányautó fiatalos, élettel teli egyéniségének a kifejező karosszériafényezés és az ezzel stílusos kontraszt-árnyalatú tető ágyaz meg. Az arannyal hintett, halvány türkiz árnyalatú Icy Sunglow Green karosszériafényezés a rásütő fény erejétől és az elkapott szögtől függően változtatja intenzitását, mialatt a karosszéria felületeinek és vonalvezetésének szemrevaló térbeli hatásait is impozánsan előtérbe helyezi. A MINI Concept Aceman tanulmányautó teteje a tradíciókat éltető British Racing Green metál színben pompázik. A karosszéria alján végigfutó védősáv, amelyiknek árnyalata a modell tetejének színét idézi, csodálatos kontrasztot alkot a karosszéria halvány türkiz árnyalatú fényezésével. A pezsgő mélységről itt véletlenszerűen felvitt neonzöld tapasztalatok gondoskodnak.

A tervezők a tetőcsomagtartót zöld rögzítőpántokkal és irizáló bevonattal álmodták meg, amely a kék, a türkiz, a zöld és a lila színek egész palettájában, a metál karosszériafényezésekhez hasonló intenzitással pompázik. A keréktárcsák sötétkék alapszínéhez kékesszürke küllők társulnak, a MINI Concept Aceman tanulmányautó első és hátsó védőpaneljei ugyanakkor királykék árnyalatban ragyognak. Az első és a hátsó lökhárítón két-két hangsugárzó is elfért, amelyek nem kizárólagosan akusztikailag, de vizuálisan is megragadják a figyelmet. A rózsaszín és narancssárga színben rikító hangsugárzók indulás előtt típus-specifikus hangaláfestéssel üdvözlik az angol prémiummárka ügyfeleit.

Utastér: újragondolt MINImalizmus

A MINI Concept Aceman tanulmányautó utasterét ugyancsak minimalista megjelenés, cicoma mentes vonalvezetés és gondos kidolgozottság jellemzi, ahol az modernizált modern műszaki megoldás újragondolt, azonban jellegzetesen MINI-s jegyekkel egyesül.

A koncepció műszerfala csakis a lényegre összpontosít, miként azt 1959-ben a hagyományos Mini tervezője is megálmodta. Alec Issigonis olyan utasteret képzelt el, ahol az üléseken, a kormányon és a váltón kívül mindössze egy kör alakú műszeregységre és egy-két billenőkapcsolóra volt szükség.

„A MINI Concept Aceman tanulmányautó utasterében a letisztultságra, a kimagasló minőségre és a barátságos színekre koncentráltunk. A digitalizáció arra is lehetőséget ad nekünk, hogy egy minimális vezérlőfelület mögé maximális vezetési élményt építsünk, a MINI hamisítatlan stílusában” – nyilatkozott Oliver Heilmer. „Az utastér egészét úgy alakítottuk ki, hogy az utasoknak átfogó élményben legyen részük” – tette hozzá.

A műszerfal és az ajtókárpitok szélesre nyitott, hosszan ívelt kialakítása bőséges térérzetet garantál, míg a természetes fény nagyméretű panoráma üvegtetőn át áramlik be az utastérbe. Az üvegfelület mintáját a tetőcsomagtartó átlós merevítésekkel erősített, keresztirányú tartókonzoljai rajzolják meg, az utastérből felpillantva az angol zászló motívumát éltetve, a márka gyökereit elevenítve.

A tervezők a modell műszerfalát egy lapos dizájnelemként álmodták meg, amely az utastér egész szélességében emelkedik ki a vezető és első utasa előtt. Kötött, puha textilfelületével a műszerfal ugyanabban az időben kelt korszerű és otthonos atmoszférát a MINI Concept Aceman tanulmányautó utasterében. A műszerfalat ugyancsak egy britzászló-motívumra emlékeztető konzol tartja – mihelyt a tetőcsomagtartót is –, amellyel a készítők a karosszéria és az utastér közti harmóniát hangsúlyozzák.

Központi vezérlőfelület billenőkapcsolókkal: a digitális és az analóg elemek MINI-re sajátos, hamisítatlan harmóniája

A laposan megtervezett műszerfal középső része lenyűgözően kiemelkedik az utastér felé, nagyszerű otthont adva a MINI Concept Aceman tanulmányautó központi vezérlőfelületének. A kör alakú, OLED-technológiás megjelenítő a digitális műszeregység és a központi megjelenítő minden funkcióját ötvözi. Alatta egy trendi billenőkapcsoló-sor kapott helyet, amellyel a tervezők az angol prémiummárka több évtizedes hagyományai előtt tisztelegnek. A csúcstechnológiás érintőképernyő és a fizikai kapcsolók különleges harmóniája hamisítatlan MINI-megoldás.

A gyártó felé elkötelezettek az újratervezett billenőkapcsolókon át vezérelhetik a rögzítőféket és az audiorendszer hangerejét, beállíthatják a váltó állását, aktiválhatják és kikapcsolhatják a hajtásláncot, illetve kiválaszthatják a kívánt élménymódot is. A legintuitívabb működtetés érdekében a tervezők az összes billenőkapcsolót speciális formában álmodták meg.

Modernizált vezérlőfelület egy kör alakú, OLED-technológiás megjelenítő képében

A MINI széles körben elterjedt központi monitora és járművezérlési élménye új dimenzióba lép a korszerű, központi vezérlőfelület debütálásával. A MINI az autógyártók közt elsőként ismertet részleteiben olyan kör alakú, OLED-technológiás megjelenítőt, amely a digitális műszeregység és a központi megjelenítő minden funkcióját összeolvasztja. Az OLED-technológia túlságosan kiváló színvonalú megjelenítést, erős kontrasztokat és mély fekete színeket garantál. A vezérlőfelület teljesen új grafikát, korszerű menürendszert és csodás ikonokat kapott. A sorozatgyártásban kínált modellben olyan monitor és vezérlőrendszer dolgozik ezután, amely a MINI Operációs Rendszer legmodernebb generációjának műszaki alapjaira épül, első alkalommal az Android Open Source Project (AOSP) szoftvereit futtatva. Ez a járműben elérhető digitális funkciók fantasztikus, szerfelett átfogó bővítését kínálja.

A központi vezérlőfelületen is túlmutató kijelzőfelület szintén technológiai mérföldkőnek számít. A mozgatható tartalmak lehetővé teszik, hogy a vezérlőfelületen megjelenő ikonokat és funkciókat az angol prémiummárka kuncsaftjai az egész műszerfalra, akár az ajtókárpitokig kivetítsék, melynek hála példátlan felhasználói impulzus jön létre. A modern műszaki megoldás mindent összevetve végtelen megjelenítési alkalom előtt nyit utat – az éles körvonalakkal megrajzolt térképektől kezdve, egészen a véletlenszerűen megjelenő felhőképekig. A kivetítés árnyalataihoz és fényerősségeihez optimális hangaláfestések társulnak.

Három új élménymód az egész körű járműélményért

Az angol prémiummárka rajongói a MINI Concept Aceman tanulmányautó utasterében modernizált élménymódokkal (Experience Modes) szabhatják személyre a vezetés élményét, az összes régebbinél változatosabb stílusban. A korszerű élménymódok exkluzív kijelző-tartalmakat és tetszetős színvilágokat tartogatnak, amelyek nem kizárólagosan a központi vezérlőfelületen, de az egész kijelzőfelületen visszaköszönnek – helyes hangaláfestésekkel társítva.

„Personal” élménymódban a MINI rajongóinak arra is lehetőségük nyílik, hogy egy általuk választott képet vagy motívumot állítsanak be a kör alakú, OLED-technológiás megjelenítő háttereként, a személyre szabhatóság eme új szintjéhez ugyanakkor az egész kijelzőfelületen megjelenő, mozgó tartalmak párosulnak – példának okáért véletlenszerűen képződő felhők, a hullámzó óceán vagy egy medence ragyogó víztükre. A kiválasztott tartalomhoz használható hangaláfestés társul.

„Pop-Up” élménymódban a MINI Concept Aceman tanulmányautó eseménydús navigációt és izgalmas meglepetéseket tartogat. A fedélzeti navigációs rendszer ilyenkor a MINI kuncsaftének érdeklődési körébe tartozó lehetőségeket gyűjti csokorba, az OLED-technológiás megjelenítőn és a műszerfal egész kijelzőfelületén mindazonáltal megmutatja a legoptimálisabb utat. A modern műszaki megoldás ugyanakkor arra is képes, hogy kategóriákba rendezve felkínálja példának okáért a legizgalmasabb szabadtéri programokat (az „Adventures” kategóriában), a leginkább közkedvelt éttermeket (a „Tasty” kategóriában) vagy az éppen aktuális közösségi eseményeket (a „Trending” kategóriában). Eközben az összes kategóriát olyan hangaláfestés kíséri, amely út közben megágyaz a közelgő élménynek.

„Vivid” élménymódban interaktív tartalom jelenik meg az OLED-technológiás monitoron és a műszerfal kijelzőfelületén. A leginnovatívabb élménymód az azonnali szórakoztatásra helyezi a hangsúlyt, legyen szó akár egy piros lámpa előtti villámgyors megállásról, akár a nagyfeszültségű aksi feltöltésének idejéről. Az élménymód aktiválásához a MINI kuncsaftének mindössze meg kell érintenie a központi vezérlőfelületet, és az „Aceman” típusnév színes betűi máris buborékokként kezdenek úszni a monitoron és a műszerfal bal-, azonkívül jobb oldalán. A betűk önálló algoritmus alapján mozogva töltik ki az egész kijelzőfelületet, egyre újabb grafikai formákat és mintákat öltve. A „Vivid” élménymód játékos elemeit szüntelen változó ritmusú, a felhasználó és a jármű közti kapcsolat intenzitására reagáló hangaláfestés kíséri.

A MINI minden indulás előtt üdvözli utasait

A legfejlettebb digitális korszerű műszaki megoldásoknak betudhatóan a MINI Concept Aceman tanulmányautó merőben új felhasználói élményeket ígér, amelyeknek indulás előtt a külső és belső világításokat, emellett a hangzásvilágokat összehangoló, átfogó élménnyé varázsoló üdvözlés is része. A modern műszaki megoldás az utasokkal való interakció intenzitásától függően más-más üdvözlésekre képes. Az első fényszóró-pár, a világító hűtőrács-motívum, a központi vezérlőfelület és a műszerfal egész kijelzőfelülete ilyenkor precízen megkomponált harmónia alapján dolgozik közösen.

A külső világítás üdvözlőfunkciójának része a MINI Companion szenzor-alapú animáció-kivetítése is. Amint az angol prémiummárka kuncsaftja megközelíti a MINI Concept Aceman tanulmányautót, a modern műszaki megoldás a gépkocsi elé szemrevaló fényfelhőt vetít, amit a felhasználó közeledésével párhuzamosan, szakaszosan fényesít. Az első lökhárító hangsugárzói eközben interaktív hangot bocsátanak ki, amely a MINI kuncsaftének közeledtével ugyancsak szakaszosan erősödik. A jármű kinyitásakor a hűtőrács-motívum felső részébe integrált, LED-technológiás mátrix elemek az angol zászló mintáját rajzolják ki. A hűtőrács-motívum nyolcszögletű kontúrja ezzel párhuzamosan világítani kezd, a jobb első fényszóró LED-technológiás mátrix elemei ugyanakkor barátságosan kacsintanak egyet.

A külső és belső világítások lenyűgöző animációját egy előre rögzített, összetéveszthetetlen hangzás kíséri, amely a MINI négy betűjét képviselő, négy eltérő hangból áll.

Az ajtók kinyitásakor a MINI Concept Aceman tanulmányautó egy színes motívumot vetít a gépjármű melletti területre. A központi vezérlőfelületen eközben egy részetgazdag képet eredményező, tetszetős „színkitörés” jelenik meg, amellyel párhuzamosan a tetőkárpitba épített lámpák a műszerfalat és az ajtókárpitokat is valóságos színkavalkádba öltöztetik. Az üdvözlést a központi megjelenítőn olvasható „Hey Friend” szavak, kellemes hangzásvilág és egymást átfedő atmoszférahangok kísérik, a jókedvű találkozások hangulatát elevenítve – amely a MINI Concept Aceman tanulmányautóval tovább folytatódik.

Progresszív színösszeállítás és anyaghasználat az utastérben

A MINI Concept Aceman tanulmányautó cicoma mentes, minimalista utasterének színösszeállítását és anyaghasználatát konkrétan a koncepció sajátosságai alapján tervezték meg a készítők. Az utastér hangulatát modernizált, prémium minőségű anyagok fokozzák, amelyeket a fenntarthatóság alapelvét szem előtt tartva válogattak össze. A minimalista ajtókárpitokat és a műszerfal környezetét lenyűgöző színösszeállítás ékesíti: a háttérfelületek keki zöld alapszínét halványkék árnyalatú, világosszürke újrahasznosított poliészterből készült, kötött textilborítások egészítik ki, kényesen megtervezett kontrasztvarrásokkal.

A MINI Concept Aceman tanulmányautó utasterébe integrált fejtámlákkal szerelt, visszafogott geometriájú üléseket álmodtak meg a tervezők, akiknek a figyelme elsődlegesen az anyaghasználatra, a színösszeállításra és a grafikai mintákra koncentrálódott. A kötött textil és bársony velúr kombinációjából kidolgozott ülőfelületek élettel teli, háromdimenziós formát öltenek, amelyeket túldimenzionált minták, sőt még hímzett X és O grafikák díszítenek. A MINI Concept Aceman tanulmányautó továbbfejlesztett módon szemlélteti a jelenkori megjelenés legkorszerűbb formáit életre keltő textilfelületekben rejlő, nagyszerű lehetőségeket.

A váltó és a rögzítőfék vezérlőkapcsolóinak áthelyezésével megüresedett az első ülések közti hely, amit a MINI Concept Aceman tanulmányautó tekintetében a tervezők egy rugalmas középkonzollal töltöttek ki. Utóbbi átlátható, lebegő hatású kialakítással nyúlik hátra az utastérben. A középkonzol felülete például képes tárolóhelyként és pohártartóként is funkcionálni, valamint az okostelefonokat vezeték nélkül feltölteni.

A króm és a bőr alkalmazásának egész mellőzése

A MINI Concept Aceman tanulmányautó minden tekintetben mellőzi a króm elemek alkalmazását – nem kizárólagosan a karosszérián, de az utastérben is. Az ajtók mögött ehelyett a műszerfal egyéni igényeknek megfelelő, kimagasló minőségű tartókonzolja díszeleg, a tetőcsomagtartón is alkalmazott, irizáló bevonattal.

A koncepció utasterében a kormányt, az üléseket, az ajtókárpitokat és minden felületet bőr használata nélkül tervezték meg a készítők. A kormány karimáját sötétzöld bársony velúr borítja, amely túlságosan kellemes tapintást garantál. A multifunkciós gombokat háttérvilágítással ellátott textilfelületek mögé rejtették a tervezők, akik a „6-óránál” felfedezhető kormányküllőt egy „Aceman” feliratú, erős pántból alkották meg.

Első nyilvános premier Kölnben, a 2022-es Gamescom videojáték-vásáron

Az angol prémiummárka rajongói első ízben Kölnben, a 2022-es Gamescom videojáték-vásáron tekinthetik meg egész életnagyságban a MINI Concept Aceman tanulmányautót. A videojáték- és e-sport-közösség fejlesztőinek, kiadóinak, szakértőinek és rajongóinak internacionális találkozóját 2022. augusztus 23-28. közt rendezik meg a Koelnmesse vásár- és kiállítási központban. Az esemény megnyitóját élőben közvetítik online.